Mértéktelen szőrösödést okozott spanyol kisgyerekeknél egy összekevert gyógyszer

Forrás: NORTHFOTO/Rehman Asad / Barcroft Media/Rehman Asad / Barcroft Images -
gyógyszer Spanyolország farkasember-szindróma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mértéktelen szőrösödést okozott kisgyerekek testén egy összekevert, hibásan csomagolt gyógyszer – közölte a spanyol egészségügyi miniszter szerdán újságírókkal Madridban.

María Luisa Carcedo elmondta: a gyártó minoxidilt tett az omeprazol feliratú üvegekbe. Előbbi hatóanyag kopaszodás, hajhullás megállítására szolgál, utóbbi pedig gyomorsavcsökkentő. A spanyol egészségügyi hatóságok eddig tizenhét olyan esetről tudnak, amikor fokozott szőrnövekedést tapasztaltak gyerekükön a szülők a gyógyszer miatt – tette hozzá a tárcavezető. Hangsúlyozta: a hibás tételeket már bevonták, egy sem maradt forgalomban, a gyógyszercég működési engedélyét pedig felfüggesztették. A készítmény a málagai székhelyű Farma-Química Sur nevű cégtől került a patikákba.

Egy farkasember-szindrómában szenvedő kislány keze Forrás: NORTHFOTO/Rehman Asad / Barcroft Media/Rehman Asad / Barcroft Images


Az ügyről az El País című napilap számolt be szerdán több érintett szülőt is megszólaltatva.
„A gyerekemnek kiszőrösödött a homloka, az arca, a karja, a lába (...) olyan lett a szemöldöke, mint egy felnőtté” – mondta Ángela Selles arról, hogy milyen testi változásokon ment át hat hónapos csecsemője.
Egy másik, név nélkül nyilatkozó anya arról beszélt, hogy egyik orvostól a másikig vitte három hónapos gyerekét, de nem találtak magyarázatot a rendkívüli szőrösödésre. Azt feltételezték, hogy genetikai eredetű hipertrichózis, azaz a fakasember-szindróma okozhatja a tüneteket. A szülőknek az orvosok azt mondták, hogy várhatóan eltűnik majd a szőr a gyerekek testéről, de az hónapokig tarthat. A lap kitért arra is, hogy további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megállapítsák, milyen egyéb mellékhatása lehet a tévedésből szedett gyógyszernek a gyerekek szervezetére, ugyanis nincsenek erről kutatások. Mivel a minoxidil értágító, felmerülhet akár szívrendellenesség is.

Az észak-spanyolországi Kantábria tartományi ügyészsége négy család feljelentése alapján nyomozást rendelt el az ügyben. Több esetet regisztráltak ezen kívül Andalúziában és a valenciai autonóm közösségben is.

Oltóanyagot fejlesztettek ki kutatók a macskaszőr-allergiárahttp://www.life.hu/drlife/20190828-oltoanyagot-fejlesztettek-ki-kutatok-a-macskaszor-allergiara.htmlJó hír a macskaszőrre allergiások számára: hatékony oltóanyagot fejlesztettek ki a kutatók. Dr. Life--Laikusok is megkezdhetik az újraélesztést a mentésirányító segítségévelhttp://www.life.hu/drlife/20190828-laikusok-is-megkezdhetik-az-ujraelesztest-a-mentesiranyito-segitsegevel.htmlHa újraélesztésre van szükség, fontos mielőbb elkezdeni akkor is, ha valaki nem ért hozzá, hiszen a mentésirányító telefonon instruál, segít – mondta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója szerda reggel az M1 aktuális csatornán. Dr. LifeOrigoPokoli fájdalmakkal küzd balesete után Delhusa Gjonhttp://www.life.hu/drlife/20190828-pokoli-fajdalmakkal-kuzd-balesete-utan-delhusa-gjon-enekes.htmlDelhusa Gjon egy jachton szenvedett komoly sérülést: több bordáját is eltörte. Az énekes azóta sincs jól, komoly fájdalmai vannak. Dr. LifeOrigoDurván szétszabatta az arcát Lil' Kimhttp://www.life.hu/drlife/20190827-durvan-szetszabatta-arcat-lil-kim.htmlLil' Kimre szinte rá sem lehet ismerni, annyira szétszabatta az arcát. Dr. Life--Kórházba került koncertje után Kis Grófohttp://www.life.hu/drlife/20190827-korhazba-kerult-koncertje-utan-kis-grofo.htmlFellépése után otthonában lett rosszul Kis Grófo, mentő vitte kórházba. Dr. LifeOrigoHatalmas felfedezést tettek a kutatók az öregedéssel kapcsolatbanhttp://www.life.hu/drlife/20190826-hatalmas-felfedezest-tettek-a-kutatok-az-oregedessel-kapcsolatban.htmlMegdöbbentő felfedezést tettek a kutatók: lehetséges, hogy az öregedés visszafordítható. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.