Felnőtt korban sem késtél el a fogszabályozással: ezt kell tudnod róla

Forrás: Shutterstock -
minikölcsön2019
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amíg évtizedekkel ezelőtt a fogszabályozás szinte csak a gyerekkorra korlátózódott, ma már egyre több felnőtt dönt úgy, hogy rendbe hozatja a mosolyát. A nagyfokú fogtorlódás vagy a fogak túlzott előreállása jelentősen ronthat a rólunk alkotott benyomáson, még akkor is, ha a fogaink amúgy szép fehérek. Felmerül a kérdés, meddig lehet a fogakat szabályozni. Tulajdonképpen bármeddig. A szakemberek szerint persze érdemes minél fiatalabb korban elkezdeni, de ha erre nem kerül sor, felnőttként is megéri belevágni. 

A fogszabályzásra, fogszabályozó készülékek használatára leggyakrabban akkor van szükség, ha a fogak állása nem megfelelő. Ez egyrészt esztétikai, de egészségi problémákat is okoz, az utóbbiak közé a harapási rendellenesség tartozik például, de akadályt jelenthet az artikulációban és a rágásban is. A torlódott fogak körül sokkal könnyebben és gyorsabban felhalmozódik a lepedék és a fogkő, ezek miatt pedig sokkal inkább veszélyezteti azokat a fogszuvasodás és a fogágy pusztulása.

Tudni kell, hogy felnőttkorban az állcsontok növekedését fogszabályozással már nem lehet befolyásolni, így a kezelés is bonyolultabb, mint gyerekkorban, emellett ilyenkor fogágybetegségekkel és foghiányokkal is gyakran találkozik a szakember, amit szintén orvosolni kell.

A szakemberek szerint a leggyakrabban 20 és 30 év közötti felnőttek szabályoztatják a fogaikat Forrás: Shutterstock

Fogszabályozással megszüntethetők a torlódások, a kiálló frontfogak rendezhetőek, harmonikus arcprofil, gyönyörű mosoly és megfelelő harapási forma alakítható ki.

A szakemberek szerint a leggyakrabban 20 és 30 év közötti felnőttek szabályoztatják a fogaikat: az esetükben a gyerekkori fogszabályozás elmaradt, de az is előfordul, hogy fogvesztés miatt alakul ki szabálytalanság, és a fogvándorlást kell korrigálni.

Mielőtt a fogorvos fogszabályozási tervet készít, szükség van a páciens alsó és felső fogsorának lenyomatára, panoráma- és teleröntgenre, száj- és arcfotóra is a legoptimálisabb eredmény eléréséhez.

A felnőttkori fogszabályozás kezelési menete két szakaszra bontható. Az első, aktív fázisban a fogakat addig mozgatják, míg ideális helyüket el nem foglalják. Ez a szakasz általában másfél-két év, a második, passzív fázis célja a fogak helyben tartása egészen addig, míg az azokat körülvevő fogágy át nem épül új helyzetnek megfelelően.

Az első szakaszban rögzített készüléket visel a páciens, amit szükség szerint hónapról hónapra ellenőriztetni, állítani kell, a második szakaszban lehetőség van kivehető készülék viselésére, de a napi szintű használat itt is nagyon fontos. Amennyiben ez nem valósul meg, a fogak visszarendeződhetnek az eredeti nem kívánatos állapotba.

Felnőtt korban sem késtél el a fogszabályozással Forrás: Shutterstock

Ha egy fiatal felnőttben kialakul az igény arra, hogy szabályoztatja a fogait, számolnia kell ennek az anyagi hozadékával is. A felnőttkori fogszabályozás nem olcsó, már maga a készülék is több százezer forint lehet, nem beszélve a folyamatos orvosi kontrollról, a készülék esetleges sérüléseiről, ami mind-mind pénzbe kerül. Mindezek ellenére mégis jobb minél előbb belekezdeni, ugyanis a szabálytalan fogak sérülésveszélyesebbek, és később sokkal nagyobb kiadást jelenthet a tönkrement fogak pótlása.

A rovat tippje (x)

A minikölcsönt akár egy óra alatt is megkaphatja az ügyfél, expressz szolgáltatással külön díj ellenében és ehhez nem kell semmilyen erőfeszítést tennie. Megfelelő infrastruktúra mellett online is igényelhető, vagyis a szobából sem kell kimenni – persze aki ragaszkodik a papír alapú szerződéskötéshez, az is megtalálja a számítását. Munkáltatói igazolás helyett választhatjuk a bankszámlamegosztó funkciót, ami tovább egyszerűsíti az igénylési folyamatot. Legfeljebb 600 ezer forint igényelhető fix törlesztőrészletekkel. Ha az ügyfél meghosszabbítaná a törlesztés futamidejét, annak sincs akadálya, erre több egymást követő alkalommal is lehetősége van.

Ha megvan az elhatározás és a megfelelő összeg is a rendelkezésünkre áll, jó tudni néhány dolgot. A legfontosabb, hogy a fogszabályozó folyamatos és nagyon alapos ápolást igényel. Tovább tart a fogmosás is, és naponta minimum háromszor el kell végezni. Ha nincs tisztán tartva a készülék, akkor az melegágya lehet a különféle baktériumoknak, ami a fogak romlásához, fogágy - és fogínybetegségekhez vezethet.

A cikk megjelenését a Minikölcsön.hu támogatta.

Sas József szinte magatehetetlen, nyilatkozta a feleségehttp://www.life.hu/drlife/20190914-sas-jozsef-szinte-magatehetetlen-nyilatkozta-a-felesege.htmlA stroke-on átesett Sas József bár július óta otthon lábadozik, nincs jól. A felesége elmondta, minden nap jön hozzá ápoló, aki segít az öltöztetésben.Dr. Life--Rossz hírt kapott orvosától Szabó Zsófi: diétáznia kellhttp://www.life.hu/drlife/20190912-rossz-hirt-kapott-orvosatol-szabo-zsofi-dietaznia-kell.htmlEgészségi okok miatt kell diétáznia Szabó Zsófinak. A műsorvezető inzulinrezisztenciával küzd. Dr. LifeOrigoKiengedték a kórházból Pécsi Ildikó férjét, Szűcs Lajosthttp://www.life.hu/drlife/20190912-kiengedtek-a-korhazbol-pecsi-ildiko-ferjet-szucs-lajost.htmlPécsi Ildikó férjénél, Szűcs Lajosnál korábban vastagbéldaganatot diagnosztizáltak: műtötték, többször is kórházba került. A színésznő most jó hírt közölt: "Édesjólajosom" itthon van.Dr. LifeOrigoÚjabb két halálos áldozatot szedett az Egyesült Államokban az elektromos cigarettahttp://www.life.hu/drlife/20190907-ujabb-ket-halalos-aldozatot-szedett-az-egyesult-allamokban-elektromos-cigaretta.htmlÚjabb két halálos áldozatot szedett az Egyesült Államokban az elektromos cigaretta - közölték pénteken Indianában és Minnesotában az egészségügyi hatóságok. Ezzel négyre nőtt az e-cigaretta szívása miatt történt halálos esetek száma. Az indianai áldozat kilétét nem hozták nyilvánosságra, csupán annyit közöltek, hogy 18 éven felüli férfiról van szó. Minnesotában pedig egy 65 éves férfi halt meg, aki régóta küzdött tüdőproblémákkal, éppen az e-cigaretta rendszeres szívása miatt.Dr. Life--A mentális betegeket az előítéletektől is védeni kell http://www.life.hu/drlife/20190831-a-mentalis-betegeket-az-eloiteletektol-is-vedeni-kell-allitja-a-szakember.html A mentális betegségekhez sok előítélet kapcsolódik, a szakembereknek ezek ellen is küzdeniük kell a gyógyítás mellett - mondta a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának igazgatója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában. Dr. LifeOrigoElbúcsúztak magyar orvosaiktól a bangladesi szétválasztott sziámi ikrekhttp://www.life.hu/drlife/20190831-elbucsuztak-magyar-orvosaiktol-bangladesi-szetvalasztott-sziami-ikrek.htmlMa már kijelenthető, sikeres volt a bangladesi sziámi ikerpár szétválasztása, mindketten jól vannak. Bár még vár rájuk jó néhány operáció, külön élhetnek tovább. A lányok szívszorítóan búcsúztak el magyar orvosaiktól. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.