a látás hónapja Szemészet október szem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Október a látás hónapja, amely idén a szem védelmével, egészségének megőrzésével foglalkozik. A kampány idei mottója: "Fontos a látásom".

A külvilágból érkező információk 85 százalékát a látás érzékszerve továbbítja, ám a digitális eszközök évről évre nagyobb szerepet kapnak az életünkben, így szemünk is folyamatosan több káros hatásnak van kitéve. Az okostelefonok, táblagépek, számítógépek, tévékészülékek káros hullámhossztartományt sugároznak a retinára, így - minden korosztálynak, de főleg 40 éves kör felett - évente ajánlott a szemészeti szűrés. A látáskorrekció hiánya komoly tünetekkel, fáradékonysággal, fejfájással és fényérzékenységgel is jár, ha ilyet tapasztalsz, mindenképp vizsgáltasd meg magadat szemészorvossal is.

A szem leggyakoribb betegségei: fordulj velük orvoshoz!

A kötőhártya-gyulladást

a leggyakrabban fertőzés okozza, emberről emberre terjed, de strandon is elkaphatod és az őszi-téli náthával is együtt járhat. Sokszor elég az is, ha piszkos kézzel megdörzsöljük a szemünket. Mindezek mellett létezik allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás is, amelyre főként az erős viszketés jellemző.

A kötőhártya-gyulladást a leggyakrabban fertőzés okozza Forrás: Shutterstock

Jégárpa

A szemhéjon megjelenő, általában csak kis fájdalmat okozó csomót árpának nevezzük, amely akár hetekig, hónapokig ott maradhat, esetenként irritálja a szemgolyót is. El is fertőződhet, ekkor jelenik meg a szemhéj kivörösödése és a fájdalom.

Szemhéjgyulladás

Nemcsak a kötőhártya, de maga a szemhéj is begyulladhat olykor. A szemhéj szélei ilyenkor kivörösödnek, fájnak, bedagadnak, égnek, viszketnek. Előfordul, hogy a szempillák is kihullanak, a szem pedig könnyezik, reggelre beragad. Legtöbbször egy baktérium felelős a tünetekért, de tartós füst, por, szemhéjfesték vagy klímaberendezés is kiválthatja.

Retinagyulladás

Különböző erősségű látászavarok jelzik a retinagyulladást, jellegzetes tünete ahhoz hasonlít, mintha egy fekete függönyt húznának időnként a látótér elé. Fertőzés és baktériumok hatására alakulhat ki, de allergiás reakciók miatt is előfordulhat. Ezen kívül a kezeletlen magas vérnyomás vagy helyi vérellátási zavarok is okozhatnak retinagyulladást.

Retinagyulladás jellegzetes tünete olyan, mintha egy fekete függönyt húznának időnként a látótér elé Forrás: Shutterstock

A zöldhályog

szintén gyakran előforduló betegség, melyet a szemben lévő túlzottan nagy nyomás okoz, ami a látóidegeket felépítő idegpályákat roncsolja. Mivel fájdalommentes, sokan csak későn veszik észre kialakulását, mikor azonban az idegek már nem képesek ellenállni a nagy nyomásnak, már elkezdődik a perifériás látás elvesztése. A rendszeres szemorvosi vizsgálat még időben felfedheti a problémát, mielőtt a hályog érzékelhető tüneteket és jelentős látásvesztést okozhatna.

A szürkehályog

a közhiedelemmel ellentétben nem csak idős korban fordulhat elő, bár akkor a leggyakoribb. A szemlencsében kialakuló homályosság miatt a szembe egyre kevesebb fény jut, a látás pedig gyengül. A kezeletlenül hagyott szürkehályog egyre nagyobb látásromlást, végül pedig vakságot okoz, de idejében észlelve sebészeti műtéttel gyógyítható.

5 figyelmeztető tünet, hogy túl sokat ültél a számítógép előtt

Ha irodai munkát végzel, és minimum 8 órát számítógép előtt dolgozol, aztán, ha hazamész, újra a laptopod, okostelefonod monitorát bújod, filmet nézel, levelezel, játszol, előbb-utóbb a közérzeted rovására megy. Ha az alábbi tüneteket tapasztalod magadon, tarts szünetet, és a munka után válassz más programot.

Ha az alábbi figyelmeztető tünetek akkor sem múlnak el, ha csökkented a monitor előtt töltött időt, fordulj orvoshoz.

1. Úgy érzed, mintha megerőltetted volna a szemedet

2. Szemszárazság

3. Fejfájás

4. Hát- és kézfájás

5. Szédülés

5 betegség, amit a szemed vagy a szemed környéke elárul rólad

A sárgás foltok, esetleg kicsi csomók a szemhéjon és a szem alatt

csúnyák, de nem szemproblémára utalnak. Valójában csak a magas koleszterinszintet jelzik, ezért koleszterindudoroknak is hívják őket.

A sárgás foltok, esetleg kicsi csomók a magas koleszterinszintet jelzik Forrás: Shutterstock

A kis vakfoltot a látótérben csillámló fényekkel

optikai migrénnek is nevezik, ami fejfájással vagy bármiféle fájdalom nélkül ilyen furcsa látászavart okoz. A látótér közepén indul a látászavar, ami úgy tűnhet, mintha fényes pontok vagy mozgó vonalak a látótér szélei felé haladnának. Bár megzavarhatják a látást, ártalmatlan jelenség, többnyire az agy véráramlási zavara okozza, de gyakran a kávé, a csokoládé, az alkohol és a stressz váltja ki.

Vörös, viszkető szemek

Számtalan dolog irritálhatja a szemet, de ha a viszketésen kívül sokat tüsszentesz, és az orrod is folyik valószínű allergiás vagy. Az allergiát leggyakrabban a pollenek és az állati szőr váltja ki, de például az is előfordulhat, hogy valamilyen kozmetikai termék okozza az irritációt. Érdemes megfigyelni, mikor jönnek elő a tünetek, és amennyire lehet, kerüld az allergént.

Ha a viszketésen kívül sokat tüsszentesz, és az orrod is folyik valószínű allergiás vagy Forrás: Shutterstock

Szempilla, szemöldök ritkulása

Bármiféle hajhullás, beleértve a szempillát és a szemöldököt, a pajzsmirigy betegségére, túl- vagy alulműködésre utalhat.

A kidülledt szemek

hátterében genetikai okok állhatnak, de a leggyakrabban a pajzsmirigy túlműködése okozza.

Ételek, amelyekkel tehetsz a szemed egészségéért

Az irodai munka és a vitaminokban szegény táplálkozás és a kevés folyadékfogyasztás egyaránt felelős lehet a látásromlásért. Íme, néhány étel, amely jó hatással lehet a szemedre.

Fogyassz minél több A-vitaminban gazdag élelmiszert - ez ugyanis elengedhetetlen a szem ideghártyájának működéséhez - mint a tojássárgája, vagy a máj és a sárgarépa. Az utóbbi sok béta-karotint is tartalmaz, ami az éles látásért is felel. Hiányában a szem képalkotása nem lesz tökéletes, romlik a sötéthez való alkalmazkodás, hosszú távú hiánybetegség végső stádiumában akár vakság is jelentkezhet.

A fekete áfonya mirtillingazdag gyümölcs. Ez a flavonoid antioxidánsként védi a szemet. Az áfonya tehát rendkívül sokat javít a szem állapotán, segíti az oxigénellátását, erősíti a kollagénszerkezetét, így még a szem öregedése ellen is használ. A kutatások szerint még a szürkehályog kialakulásának esélyét is jelentősen csökkenti.

A minőségi halhús és halolaj magas telítetlen zsírsavtartalma miatt az egész szervezetnek hasznos. Javítja az agyműködést, gátolhatja a szív- és érrendszeri betegségek megjelenését, és emellett enyhíti a rövidlátást és a farkasvakságot. Tartós omega-3 zsírsavhiányban akár a retina is károsodhat, így érdemes odafigyelni a megfelelő bevitelre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.