szívritmuszavar sugárkezelés gyógymód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A rák ellen is használt sugárkezelés hatásosnak bizonyult a súlyos szívritmuszavar enyhítésére egy új, kis létszámú amerikai kutatásban – írta meg az MTI.

A St. Louis-i Washingtoni Orvostudományi Egyetem 19 beteg részvételével folyt, mindannyian súlyos, életveszélyes szívritmuszavarban, úgynevezett kamrai tachycardiában szenvedtek és a kezelések nem segítettek rajtuk.

A kutatók arról számoltak be, hogy a terápia után egy évvel 72 százalékos, két év múlva 52 százalékos volt a túlélők aránya. Forrás: Shutterstock

Egyetlen nagy dózisú, a szívre irányított sugár jelentősen csökkentette a gyors szívveréssel járó rohamokat. Az eredményeket az Amerikai Onkológiai Sugárterápiás Társaság (ASTRO) Chicagóban szerdán zárult éves ülésén mutatták be - adta hírül a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.
A kutatók arról számoltak be, hogy a terápia után egy évvel 72 százalékos, két év múlva 52 százalékos volt a túlélők aránya.

A résztvevők közül kilencen haltak meg két éven belül, hatan szívbetegségben - többek között szívmegállásban és a szívritmuszavar újabb jelentkezése miatt -, hárman nem szívproblémák miatt: egyikük balesetben, egy másik gyógyszermérgezésben, a harmadik hasnyálmirigyrákban.
Két betegnél alakult ki szívburokgyulladás, ami a sugárkezelés gyakori mellékhatása, egy harmadik túlélőt meg kellett operálni, mert gyomra és szíve között sipoly alakult ki. Ezek a problémák a terápia után több mint három évvel léptek fel.

Az új eljárás nem igényel műtéti beavatkozást, csak EKG-vizsgálatot kell végezni és CT-felvételt kell készíteni a szívritmuszavar helyének meghatározására.

A problémás hely radiációja egyetlen, nagy dózisú sugárral tíz percig se tart, se érzéstelenítésre, se kórházi kezelésre nincs hozzá szükség, a terápia után a páciens hazamehet. A kutatók hangsúlyozták, hogy csak akkor szabad a sugárkezeléshez folyamodni, ha minden más lehetőséget kimerítettek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.