Ezért színeződhet el a vizelet: betegségre is utalhat

Forrás: Shutterstock -
vizelet elszíneződés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az emberek vizelete különböző színű lehet: az egészen áttetszőtől a sötét sárgáig terjedhet. A vizelet színének módosulása több dolgot is jelezhet, így érdemes lehet odafigyelni ezekre a változásokra - írja a Bors. 
  • A legegyszerűbb oka a vizelet mély sárga színének a folyadékbevitel hiánya. Ennek ellenkezője is igaz, ha sok vizet iszunk, akkor áttetszővé válik a vizeletünk.
  • A vizelet elszíneződését, szagának megváltozását ételek is okozhatják. Az erősen piros ételek, mint például a cékla például a székletet és a vizeletet is pirosra festhetik.
Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock
  • Vérszegénységet is jelezhet a túl sotét vizelet, amihez általában olyan panaszok társulnak, mint a a fáradékonyság, a fejfájás és a szédülés.
  • A Hepatitis C fertőzésnek sokszor alig van tünete, de ha van, egyik jellemzője lehet a sötétebb vizelet és a világosabb színű széklet.
  • Húgyúti fertőzésre nemcsak a zavaros, elszíneződött vizelet utalhat, hanem a fájdalmas pisilés, illetve a hólyagtáji fájdalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.