A permenstruációs szindróma (PMS) a havi vérzés megjelenése előtti napokban okoz komoly problémát a nőknek. A megnevezés egy tünetegyüttest takar, amely lehet fizikai, pszichés vagy éppen mindkettő. Vannak, akiknek a PMS csupán apró kelletlenséget jelent, míg másoknak olyan szenvedést okoz, amitől az életminőségük is romlik. A premenstruális tünetek pontos kiváltó oka egyelőre tisztázatlan, de annyi biztos, hogy köze van a hormonrendszerhez.

Menstruáció előtt levert, ingerült vagy? Fájdalmat érzel a melledben vagy az izmaidban? Étvágytalansággal vagy éppen falánksággal küzdesz? Ebben az esetben lehet, hogy premenstruációs szindrómád van, amely sok nőt érint, és míg egyesek csak apróbb kellemetlenségként élik meg a tüneteket, másoknál komoly, vagy szinte elviselhetetlen fájdalommal járnak a panaszok. Összeszedtük, mit kell tudni a premenstruációs szindrómáról.

A permenstruációs szindróma a havi vérzés megjelenése előtti napokban okoz komoly problémátForrás: Shutterstock


Mi az a PMS?A premenstruációs szindróma, vagyis a PMS a nők nagy részét érinti, csak nem mindenkit ugyanúgy. A tünetek jellemzően a menstruáció előtt 7-10 nappal jelentkeznek, igen változatos formában. Míg egyes nők csupán enyhe kellemetlenséget tapasztalnak, mások komolyan szenvednek a PMS tüneteitől, ami az életminőségük átmeneti romlásával járhat, de akár munkaképtelenséget is okozhat. A panaszok a vérzés kezdetét követően egy-két napon belül maguktól megszűnnek. A PMS tüneteit semmiképp nem szabad félvállról venni, hiszen megjelenésük valószínűleg a hormonrendszer egyensúlyának felborulásához köthető, és emögött számos probléma húzódhat meg!

Mik a tünetei?A premenstruációs szindrómának 150-nél is több tünete létezik, amelyek fizikaiak és pszichések egyaránt lehetnek. Lássuk a leggyakoribbakat:

Fizikai tünetek: mellfeszülés, alhasi görcsök, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, hányinger, bőrproblémák megjelenése, súlygyarapodás, erős szívdobogás, puffadás.
Pszichés tünetek: szorongás, hangulatingadozás, ingerlékenység, szomorúság, depresszió, harag, levertség, döntésképtelenség, csökkent koncentráció.
Egyéb panaszok: étvágytalanság, fáradtság, kívánósság, nemi késztetések változása, szédülés, alvászavarok.

A PMS-nek fizikai és pszichés tünetei egyaránt lehetnekForrás: Shutterstock

Mi a kialakulásának oka?A tünetegyüttes megjelenésének pontos kiváltó okát nehéz megmondani, de az bizonyos, hogy kialakulásában a női hormonoknak jelentős szerepük van. A nők ciklusát alapvetően két hormon szabályozza: az ösztrogén és a progeszteron. A panaszok jelentkezése pedig arra utal, hogy a hormonrendszer kényes egyensúlya felborult, ennek pedig számos oka lehet. A túl sok stressz, az alvászavar, a helytelen étkezés és a súlyproblémák is megzavarhatják a hormonrendszer működését, de különböző betegségek is súlyosbíthatják a problémát, mint a pajzsmirigy alulműködése vagy a mellékvesekéreg betegségei.

Mit tehetünk ellene?Az életminőség romlásával járó tünetegyüttes kezelését nem szabad halogatni, hiszen amennyiben hormonális zavar áll a hátterében, az a testünk egész működésére kihat, és előbb-utóbb egyéb panaszok megjelenésével járhat. Mivel azonban a PMS szerteágazó tünetekkel jár, egységesen, mindenki számára alkalmazható terápia nem létezik. Mindenekelőtt orvosi segítséget szükséges kérnünk, a vizsgálatok során ugyanis meg tudják állapítani, valóban hormonális probléma áll-e a tünetek mögött, szükség van-e gyógyszeres kezelésre, és ha igen, milyenre. Könnyen lehet az is, hogy egy egyszerű diéta, vagy gyógynövény, mondjuk barátcserje alkalmazásával enyhíthetőek a panaszok, a relaxációs gyakorlatok és a rendszeres testmozgás bevezetésével is próbálkozhatunk, ezekkel ártani biztosan nem fogunk a szervezetünknek, de mindenképpen szakértő véleményét szükséges kikérni!