Sokan állnak értetlenül az előtt a jelenség előtt, hogy bár a menzeszük rendszeres, mégsem sikerül teherbe esni. Amikor a szervezet támogatására várandósvitamint kezdenek szedni, akkor pedig a menzesz addigi ciklusa is felborul. De vajon miért?

A menstruáció pontossága a termékenységnek csupán egyetlen egy összetevője, ettől még nem lehetünk biztosak benne, hogy minden rendben van. A ciklus ideje a másik, ami fel szokta kelteni a nők figyelmét arra, hogy gond lehet. A menzesz nagykönyv szerint 28 napra érkezik, de ez személyenként eltérő lehet, a 24 napos ciklus éppúgy egészséges, mint a 30 napos.

A cikluszavar okairól IDE kattintva olvashatsz.

Nagyon sok nőnél jelentkezik az a tünet, hogy egy viszonylag rendszeres ciklus felborul, amikor elkezd egy igazán jó várandósvitamint szedni.

Ennek okairól dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője beszélt a napidoktornak.

Forrás: Shutterstock

"Nem véletlen, hogy a várandóssághoz ma már a szakemberek javasolnak vitaminkészítményt, és az sem véletlen, hogy ezeket már a babatervezéstől érdemes szedni. Ilyenkor derül ki ugyanis, hogy a szervezet működése nem volt tökéletes.A megfelelő várandósvitamin – mely szerves, biológiailag aktív kötési formában (-citrát, -glükonát) tartalmazza az anyagokat – képes arra, hogy helyre billentse a szervezet működését. Ehhez azonban fontos, hogy a megfelelő anyagokat juttassa a szervezetbe, hiszen mások az igények a tervezés és az első trimeszter, vagy éppen a második trimeszter alatt, és ugyanígy eltér az igénye a harmadik trimeszternek a szoptatási időszakkal együtt."

Forrás: Shutterstock

A megfelelő tápanyagoknak köszönhetően a havi ciklus néha összezavarodik, ez azonban természetes, hiszen a szervezet ilyenkor állítja helyre a menzesz valódi ciklusát, az összes kapcsolódó folyamattal együtt, ami akár hosszabb időt is igénybe vehet.