Egyértelműen az egyik legnépszerűbb védekezési módszer a fogamzásgátló tabletta. De vajon mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből?

A köztudatban akár fél éves ürülési idő is szerepelhet, a valóság ennél jóval biztatóbb. Bár a fogamzásgátlók hormon tartalmú szerek, a folyamatos fejlesztéseknek hála mára csak kis mennyiségben tartalmazzák ezeket az anyagokat. Alacsony hormontartalmú szerek használatánál a gyógyszer letétele után megtörténhet a fogantatás,mindemellett a gyógyszergyártók a lehető legnagyobb biztonság miatt három hónapos gyógyszermentes fogamzásgátlást javasolnak.

Forrás: Shutterstock

 Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy a gond nem a gyógyszer letételével van, hanem azzal, hogy bár valóban alacsony a hormontartalmuk, a bogyók befolyásolják a ciklust.

Sok esetben a gyógyszer ennek a szeretett tulajdonságának „köszönhetően" elfedi a szervezetben jelentkező problémákat, mint amilyen például a PCOS vagy éppen a hormonális eltérések, melyek mindegyike meddőséget kiváltó betegség. A gyógyszerrel azonban ezekre a gondokra nem derül fény. A gyógyszerhatás addigi jótékony hatásának elmúltával az így felszínre kerülő problémák megoldására feltétlen orvosi kivizsgálás és terhességet eredményező terápia bevezetése szükséges akár több társszakma bevonásával.

Forrás: Thinkstock

A fent említett okok miatt a gyermekvállalás elhatározása után érdemes átfogó vizsgálaton részt venni, ahol a vérvizsgálat mellett nőgyógyászati szűrés is helyet kap.
A kismama egészséges életmóddal, helyes táplálkozással és rendszeres mozgással tehet a legtöbbet a babavárásért. Emellett érdemes feltölteni a tápanyagraktárakat is, és kiválasztani a legmegfelelőbb terhesvitamint. -írja a ragazze.