Európában nálunk él a legtöbb elhízott kisgyerek

Forrás: Thinkstock -
elhízás Európa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szülőként fontos nagy hangsúlyt fektetni a gyermekek megfelelő életmódjára és a betegségek megelőzésére. A gyermekek első ezer napja határozza meg a későbbi egészséget, a teljes értékű életre való alkalmasságot. Születéskor ugyan hozunk magunkkal adott genetikai információkat, de a környezeti tényezők nagymértékben átalakíthatják ezeket.

A genetika részben meghatározza a testalkatot és az anyagcserét, de a mikrobion, azaz a velünk együtt élő baktériumok és vírusok nagymértékben befolyásolhatják a genetikai kód kifejeződését. A korai túletetés, a nagyon steril környezetben tartás átprogramozzák az állapotot, ezáltal kedvezőtlenebb alkalmazkodást hoznak létre. A gyermek fogékonyabbá válik bizonyos betegségekre, mint pl. a cukorbetegség, kövérség, bizonyos fertőző betegségek. Ezért hasznos kikérni orvosunk tanácsát gyermekünk boldog jövője érdekében.

Európában nálunk él a legtöbb elhízott kisgyerek Forrás: Thinkstock

A Czeizel Intézet betegségmegelőzési programja élen jár a krónikus állapotok felderítésében, megelőzésében és gondozásában. Dr. Almássy Zsuzsanna, évtizedes szakmai tapasztalattal és kiváló klinikai eredményekkel rendelkező, elismert diabetológus, csecsemő- és gyermekgyógyász, az intézmény betegségmegelőzési programjának vezetője azokat a családokat is várja, akiknél az előző generációkban obesitas, vagyis kövérséggel, illetve súlyproblémákkal küszködnek. A megfelelő időben elkezdett prevencióval a genetikusan kódolt betegségek nagy része megelőzhető. Ma már minden negyedik iskolás túlsúlyos vagy kövér, ennek a következménye cukoranyagcsere zavar, magas vérnyomás, zsírmáj és szív-érrendszeri betegség is lehet.

Európában Magyarország listavezető ezen a téren, ennek az egyénre és a társadalomra való következményei is felbecsülhetetlenek. Nincs megfelelő test és egészségtudatunk, ezt idejekorán el kell kezdeni. Itt felmérhetik a gyerekeket, megfelelő programokat ajánlanak, akár gyógytornász, dietetikus segítségével, életmód tanácsadással. Diabetológusként a már kialakult betegségekkel és az azt megelőző úgynevezett prediabeteses állapotokkal is foglalkozik a doktornő. Ilyenek az inzulinrezisztencia, a különböző cukoranyagcsere zavarok.

Ősszel és télen a változékony időjárás és a kiürült vitaminraktárak miatt az emberi szervezet sokkal jobban kitett a különböző környezeti hatásoknak, fertőzéseknek. Gyakrabban kaphatunk vírusos felsőlégúti fertőzéseket, amelyekre a kisgyermekek még fogékonyabbak. A megfelelő és változatos táplálkozással, vitaminbevitellel, sok mozgással és helyes öltözékkel sokat tehetünk a megelőzésért. A tanácsadáson ezek a problémák is szóba kerülhetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.