Túl vannak az újabb rekonstrukciós műtéten a szétválasztott bangladesi sziámi ikrek

Forrás: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány -
műtét bangladesi sziámi ikrek sziámi ikerpár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rekonstrukciós műtétet hajtottak végre a magyar orvosok a korábban szétválasztott bangladesi ikerpáron.

Helyreállító műtéteken estek át a magyar orvoscsapat által szétválasztott, fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek. Rukayánál koponyacsontpótlást végeztek december 3-án. A műtétet Dr. Csókay András és Dr. Valálik István idegsebész, illetve Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész végezte – számolt be róla a Cselekvés Alapítvány.

Mint írják, Rukayánál szeptember elején, a végső szétválasztó műtét utáni 33. napon súlyos agyi bevérzés lépett fel a korábban eredményesen kezelt fertőzéses szövődmények visszatérése miatti véralvadási zavar következtében. Az ebből adódó szövődmények kapcsán az addig folyamatosan javuló állapotú, a tudathatárt elérő gyermeknél akkor jelentős állapotromlás alakult ki, de október végén már ő is elhagyhatta az intenzív osztályt, és azóta ismét folyamatos javulás jeleit mutatja. Állapota a műtét után stabil, azonban a felépülés várható mértékének tekintetében felelős nyilatkozat továbbra sem tehető.

Rabeya édesanyja ölében Forrás: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Rabeya hajas fejbőre alá további speciális öntáguló szövettágítókat ültetett be december 4-én Dr. Pataki Gergely és Dr. Csókay András, hogy a fokozatos tágítással nyert szövetek elősegítsék a 2020 első felében tervezett koponyacsontpótlást. Az orvosok hegplasztikát és saját zsírral történő hegkezelést is végeztek a kislányon, akinek a műtét utáni állapota szintén stabil.

Rabeya az augusztus 2-án zárult 33 órás maratoni végső szétválasztás után öt nappal magához tért, s azóta fejlődik, beszél, játszik, és már önállóan lábra tud állni. Az ikrek fejbőre alá korábban is került szövettágító implantátumrendszer Dr. Pataki Gergely vezetésével, mégpedig január 25-én, a műtétsorozat Magyarországon zajlott plasztikai sebészeti szakasza során, amelyet akkor féléves hazai tágítási időszak követett a végső szétválasztáskor keletkező szövethiány fedésére.

A következő beavatkozásra előreláthatólag a jövő év első felében kerül sor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.