Rekonstrukciós műtétet hajtottak végre a magyar orvosok a korábban szétválasztott bangladesi ikerpáron.

Helyreállító műtéteken estek át a magyar orvoscsapat által szétválasztott, fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek. Rukayánál koponyacsontpótlást végeztek december 3-án. A műtétet Dr. Csókay András és Dr. Valálik István idegsebész, illetve Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész végezte – számolt be róla a Cselekvés Alapítvány.

Mint írják, Rukayánál szeptember elején, a végső szétválasztó műtét utáni 33. napon súlyos agyi bevérzés lépett fel a korábban eredményesen kezelt fertőzéses szövődmények visszatérése miatti véralvadási zavar következtében. Az ebből adódó szövődmények kapcsán az addig folyamatosan javuló állapotú, a tudathatárt elérő gyermeknél akkor jelentős állapotromlás alakult ki, de október végén már ő is elhagyhatta az intenzív osztályt, és azóta ismét folyamatos javulás jeleit mutatja. Állapota a műtét után stabil, azonban a felépülés várható mértékének tekintetében felelős nyilatkozat továbbra sem tehető.

Rabeya édesanyja ölébenForrás: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Rabeya hajas fejbőre alá további speciális öntáguló szövettágítókat ültetett be december 4-én Dr. Pataki Gergely és Dr. Csókay András, hogy a fokozatos tágítással nyert szövetek elősegítsék a 2020 első felében tervezett koponyacsontpótlást. Az orvosok hegplasztikát és saját zsírral történő hegkezelést is végeztek a kislányon, akinek a műtét utáni állapota szintén stabil.

Rabeya az augusztus 2-án zárult 33 órás maratoni végső szétválasztás után öt nappal magához tért, s azóta fejlődik, beszél, játszik, és már önállóan lábra tud állni. Az ikrek fejbőre alá korábban is került szövettágító implantátumrendszer Dr. Pataki Gergely vezetésével, mégpedig január 25-én, a műtétsorozat Magyarországon zajlott plasztikai sebészeti szakasza során, amelyet akkor féléves hazai tágítási időszak követett a végső szétválasztáskor keletkező szövethiány fedésére.

A következő beavatkozásra előreláthatólag a jövő év első felében kerül sor.