Gyógyszerszedés: nem mindegy, hogy férfi vagy-e vagy nő

Forrás: Steve Buissinne / Pixabay -
gyógyszer kutatás szívinfarktus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy új tanulmány szerint nem csak életkor, hanem nemek szerint is más-más adag gyógyszerre van szükségünk.  

A tanulmány arról számol be, hogy a gyógyszeradagok meghatározásánál a referencia férfi 30 éves, 70 kiló, 175 centi, valamint azt is említik, hogy egyáltalán nem kizárt, hogy van olyan fájdalomcsillapító, ami csak az egyik nem számára hatásos, ezt azonban megfelelően differenciált kísérletek nélkül soha nem fogjuk megtudni.

Forrás: Steve Buissinne / Pixabay

A Leeds Egyetem kutatóinak állítására alapozva megemlítik azt is, hogy az Egyesült Királyságban a nőket 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel tévesen diagnosztizálják egy szívroham után. Ez abból a tényből fakad a kutatók szerint, hogy a szívelégtelenségi vizsgálatokon általában férfi résztvevőket vesznek részt. Míg a férfi infarktus tünetei jól ismertek, kevesen vannak tisztában azzal, hogy nőknél más - atipikus - tünetek mutatkoznak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.