Meglepő okok a hüvelyszárazság mögött, akár fiatalabb korban is

Forrás: Shutterstock -
okok intim2020 egészség hüvelyszárazság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan nem is gondolják, de a hüvelyszárazság a testi betegségek mellett lelki problémákra is utalhatnak. Ebben a cikkben összegyűjtöttük azokat a testi és lelki okokat, amik hüvelyszárazsággal járhatnak.

A hüvelyszárazság tünetei

Először is fontos tisztázni, hogy mit nevezünk hüvelyszárazságnak, illetve milyen tünetei vannak: a hüvelyszárazság avagy vaginális atrófia során a vagina belső hámrétege elvékonyodik, hidratáltsága csökken, szárazság-érezettel, égő és viszkető érzéssel társul.

Sokszor húgyúti tünetekkel, mint például visszatérő hólyaghuruttal, vagy bakteriális hüvelyfertőzéssel is együtt járhat.

A hüvelyszárazság a szexuális aktust is nehezíti; az együttlétek alkalmával az érintett hölgyek enyhébb vagy akár erősebb fájdalmat érezhetnek; az izgalmommal járó nedvtermelődés csökken, és akár állandó diszkomfort érzet is kialakulhat.

A hüvelyszárazságnak hormonális, lelki és egyéb okai is lehetnek. Nézzük meg mindet külön-külön.

A hüvelyszárazság a testi betegségek mellett lelki problémákra is utalhatnak Forrás: Shutterstock

Hormonális okok

A hüvelyszárazságot alapvetően az ösztrogénszint csökkenése is eredményeztheti. A hormonszint átmenetileg csökken szülés után illetve a szoptatás alatt is. A változókor kezdetétől azonban a petefészkek hormontermelése folyamatosan csökken, végül teljesen megszűnik, így az ösztrogénhiány, annak minden következményével együtt állandósul. Egyes betegségek vagy kezelések ugyancsak a hormonszint csökkenésével járnak, így például a nőgyógyászati műtétek (petefészek-, illetve méh eltávolítás)vagy akár daganatos betegségek gyógyszeres, vagy sugárterápiás kezelése.

Stressz

Gondoltad volna, hogy a túlzott stressz is okozhat hüvelyszárazságot? Pedig igen! A nők hormonrendszere sajnos azonnal reagál a szorongó, feszült érzésre, amit a stressz eredményez. Az ösztrogén hormonszintje stresszes időszakokban is jelentősen csökkenhet.

A túlzott stressz is okozhat hüvelyszárazságot Forrás: Shutterstock

Fogyókúra, evési zavarok

A hirtelen és drasztikus súlyvesztés vagy a tartós evési zavarok is komoly hatással vannak a hormonrendszerünkre, ami pedig a nemi szerveink működését is befolyásolja.

Fogamzásgátló tabletta

Egyes kutatások kimutatták, hogy a különböző fogamzásgátló tabletták szedése libidócsökkenéshez vagy akár a hüvely nedvességnek csökkenéséhez is vezethet.

Lelki okok

Nem csak testi elváltozások járhatnak együtt a hüvely nyálkahártyájának elvékonyodásával. Mint más betegségeknek, testi tüneteknek,a hüvelyszárazságnak is lehetnek lelki okai. Ha minden egyéb okot kizártunk, érdemes alaposan átgondolni a háttérben meghúzódó lehetséges lelki okokat, mivel ezeknek is lehet megnyilvánulása a hüvelszárazság.


Párkapcsolati problémákra, a szexuális érdeklődés hiányára/gyengeségére, tabuizált szexuális nevelésre, de aká egyéb traumákra, például nemi erőszakra is visszavezethetők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.