Sokan nem is gondolják, de a hüvelyszárazság a testi betegségek mellett lelki problémákra is utalhatnak. Ebben a cikkben összegyűjtöttük azokat a testi és lelki okokat, amik hüvelyszárazsággal járhatnak.

A hüvelyszárazság tünetei

Először is fontos tisztázni, hogy mit nevezünk hüvelyszárazságnak, illetve milyen tünetei vannak: a hüvelyszárazság avagy vaginális atrófia során a vagina belső hámrétege elvékonyodik, hidratáltsága csökken, szárazság-érezettel, égő és viszkető érzéssel társul.

Sokszor húgyúti tünetekkel, mint például visszatérő hólyaghuruttal, vagy bakteriális hüvelyfertőzéssel is együtt járhat.

A hüvelyszárazság a szexuális aktust is nehezíti; az együttlétek alkalmával az érintett hölgyek  enyhébb vagy akár erősebb fájdalmat érezhetnek; az izgalmommal járó nedvtermelődés csökken, és akár állandó diszkomfort érzet is kialakulhat.

A hüvelyszárazságnak hormonális, lelki és egyéb okai is lehetnek. Nézzük meg mindet külön-külön.

A hüvelyszárazság a testi betegségek mellett lelki problémákra is utalhatnakForrás: Shutterstock

Hormonális okok

A hüvelyszárazságot alapvetően az ösztrogénszint csökkenése is eredményeztheti. A hormonszint átmenetileg csökken szülés után illetve a szoptatás alatt is. A változókor kezdetétől azonban a petefészkek hormontermelése folyamatosan csökken, végül teljesen megszűnik, így az ösztrogénhiány, annak minden következményével együtt állandósul. Egyes betegségek vagy kezelések ugyancsak a hormonszint csökkenésével járnak, így például a nőgyógyászati műtétek (petefészek-, illetve méh eltávolítás)vagy akár daganatos betegségek gyógyszeres, vagy sugárterápiás kezelése.

Stressz

Gondoltad volna, hogy a túlzott stressz is okozhat hüvelyszárazságot? Pedig igen! A nők hormonrendszere sajnos azonnal reagál a szorongó, feszült érzésre, amit a stressz eredményez. Az ösztrogén hormonszintje stresszes időszakokban is jelentősen csökkenhet.

A túlzott stressz is okozhat hüvelyszárazságotForrás: Shutterstock

Fogyókúra, evési zavarok

A hirtelen és drasztikus súlyvesztés vagy a tartós evési zavarok is komoly hatással vannak a hormonrendszerünkre, ami pedig a nemi szerveink működését is befolyásolja.

Fogamzásgátló tabletta

Egyes kutatások kimutatták, hogy a különböző fogamzásgátló tabletták szedése libidócsökkenéshez vagy akár a hüvely nedvességnek csökkenéséhez is vezethet.

Lelki okok

Nem csak testi elváltozások járhatnak együtt a hüvely nyálkahártyájának elvékonyodásával. Mint más betegségeknek, testi tüneteknek,a hüvelyszárazságnak is lehetnek lelki okai. Ha minden egyéb okot kizártunk, érdemes alaposan átgondolni a háttérben meghúzódó lehetséges lelki okokat, mivel ezeknek is lehet megnyilvánulása a hüvelszárazság.


Párkapcsolati problémákra, a szexuális érdeklődés hiányára/gyengeségére, tabuizált szexuális nevelésre, de aká egyéb traumákra,  például nemi erőszakra is visszavezethetők.