Veszélyes mértékű stresszt élhetnek meg a focidrukkerek

Forrás: AFP/Charly Triballeau -
stressz egészség foci drukker
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elkötelezett focirajongók veszélyes mértékű stresszt élnek meg.

Az elkötelezett focirajongók csapatuk meccsének nézése közben olyan veszélyes mértékű fizikai stresszt élnek meg, ami szívrohamot is okozhat - számolt be róla az MTI az Oxfordi Egyetem kutatása alapján.

A tudósok brazil szurkolók nyálmintáját vizsgálták a csapatuk Németország elleni történelmi veresége alatt a 2014-es világbajnokságon.

A kortizol hormon szintje ugrásszerűen megemelkedett, miközben a brazil válogatott 7-1-re kikapott a németektől az elődöntőben. Ez az ugrásszerű növekedés azért veszélyes, mert megnöveli a vérnyomást és megerőlteti a szívet.

A tudósok nem találtak különbséget a meccs alatt a nőket és a férfiakat érő stressz szintje között annak ellenére, hogy sokan úgy vélik, a férfiak "jobban kötődnek futballcsapatukhoz".

"Azok a rajongók, akik erős összetartozást éreznek a csapatukkal, hatalmas stresszt tapasztalnak meg a mérkőzés nézése közben" - mondta Martha Newson, az Oxfordi Egyetem társadalmi kohéziót vizsgáló kutatóközpontjának tudósa.

"A kevésbé elkötelezett szurkolók is megtapasztalják a stresszt, de nem ilyen szélsőséges módon" - tette hozzá.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Charly Triballeau

A kortizol hosszan tartó magas szintje hatására összehúzódnak a vérerek, megemelkedik a vérnyomás, sérülhet a már gyengébb szív. Ráadásul a kortizol miatt az embereket olyan érzések öntik el, mintha katasztrófa fenyegetné őket, életük veszélyben lenne.

Korábbi kutatások is kimutatták, hogy a fontos meccsnapokon megnövekszik a szívrohamok száma a szurkolók körében.

Az oxfordi kutatók 40 szurkoló nyálmintáit elemezték a 2014-es világbajnokság három meccse előtt, alatt és után. A legstresszesebb mérkőzés az elődöntő volt.

A szurkolók különböző megküzdési stratégiákat alkalmaztak, például a humort vagy az ölelést, ennek köszönhetően a stressz-szintjük a mérkőzés végére lecsökkent a mérkőzés előtti szintre.

Newson szerint a stadionokban a meccsek után tompítani kellene a fényeket és nyugtató zenét kellene játszani. Hozzátette: "a futballklubok fel kellene ajánlaniuk a szívmonitorozás vagy más egészségügyi vizsgálat lehetőségét a legelkötelezettebb rajongóiknak, akik a legnagyobb stressznek vannak kitéve".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.