Intim higiénia 1x1 – Így ápold helyesen!

higiénia intim2020 ápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az intim higiéniát is túlzásba lehet vinni, amivel legalább akkora kárt okozhatunk, mintha elhanyagolnánk azt a területet. Pedig nem bonyolult dolog az intim szféra tisztántartása, csupán be kell tartani néhány szabályt, hogy ne borítsuk fel a hüvelyflóránk egyensúlyát, az ugyanis könnyen fertőzések és gyulladások kialakulásához vezethet.

Mit kell tudni a hüvelyflóráról?

A hüvelyben a jótékony hatású tejsavbaktériumok igyekeznek felvenni a harcot a kórokozókkal szemben, savas környezetet alakítanak ki, amely védelmet nyújt. Ez a kényes egyensúly azonban könnyen felborul vagy külső behatásra, azaz túlzásba vitt, vagy nem megfelelő tisztálkodószerek alkalmazása miatt, esetleg fertőzés, illetve hormonális változások miatt, amely komoly következményekkel járhat.

Minden nőnek egyedi hüvelyflórája van, amelyet a szervezetünk igyekszik fenntartani,

ez pedig az jelenti, hogy a vagina öntisztító. Normális esetben semmilyen különös tisztítást nem igényel, amennyiben pedig bármilyen változás történik az állandó, normálisnak mondható állapothoz képest, érdemes inkább orvoshoz fordulni, ugyanis a nem megfelelő intim mosakodókkal több kárt okozhatunk, mint hasznot.

Hogyan tisztítsuk az intim területet?

Az elvárás, hogy a nők mindig tiszták, üdék és jó illatúak legyenek, a vaginára is kiterjed, ezért sokan a kelleténél jóval nagyobb figyelmet fordítanak az intim területük tisztítására. Normál esetben kizárólag a külső nemi szerveket kell megmosni, lehetőleg sima vízzel, vagy erre a célra vásárolható, savas kémhatású szerrel.

A nem megfelelő intim mosakodókkal több kárt okozhatunk, mint hasznot Forrás: Shutterstock

A napi alapos mosakodásnál több törődést higiéniailag nem igényel ez a terület.

Természetesen menstruáció alatt jobban kell figyelni, főként a betét vagy tampon helyes kiválasztására, és arra, hogy a megfelelő módon és ideig használjuk ezeket az egészségügyi termékeket.

A hüvely azonban nem igényel külön tisztítást, mégis sokan megpróbálkoznak ezzel.

Az egyedi hüvelyflóra eltérő szagokkal és váladékokkal bír, de egyesek szeretnének megszabadulni a vagina olykor kellemetlennek titulált, természetes illatától is, ezért használnak olyan mosakodókat, amelyek elnyomják vagy megszüntetik azt. Ezek

az intim lemosók nagyon könnyen felboríthatják a természetes hüvelyflórát,

ezzel azonban akár komolyabb betegségek kialakulását kockáztathatjuk. A hüvelyöblítés, amellyel a baktériumokat, váladékokat vagy menstruációs vért igyekeznek kimosni a hölgyek, kifejezetten káros. Ezzel ugyanis nagyon gyorsan kárt tehetünk azokban a jótékony baktériumokban, amelyek a hüvely flórájának egyensúlyát tartják fent, és amik megvédenek a különböző fertőzésektől. Ráadásul az is előfordulhat, hogy a hüvelyből kimosott baktériumok bejutnak a húgyutakba, ahol komoly fertőzéseket okozhatnak.

Ha erősebb, kellemetlenebb szagot tapasztalunk, akkor forduljunk orvoshoz, mert betegséget is jelezhet Forrás: Shutterstock

Az irrigátorok használata tehát kerülendő, a hüvely ugyanis öntisztító, nem igényel semmilyen mosakodószert.

Ha változást tapasztalunk, erősebb, kellemetlenebb szagot, akkor pedig intim tisztálkodószerek helyett forduljunk orvoshoz, mert a változás valamilyen betegséget is jelezhet.

Mi történik, ha felborul a hüvelyflóra egyensúlya?


Különösen fontos odafigyelnünk arra, hogy a szervezetünk természetes működésébe addig ne avatkozzunk bele, amíg nem feltétlenül szükséges. A hüvelyflóra is ilyen. A szervezetünk igyekszik fenntartani saját egészséges egyensúlyát, amelyet ha a túlzásba vitt tisztálkodással felborítunk, hüvelyfertőzések kialakulását kockáztatjuk meg, így sokkal fogékonyabbá válhatunk egyebek mellett a bakteriális hüvelyfertőzésre is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.