Az intim higiéniánk megtartása minden helyzetben fontos. Nem csak egészségi okokból szükséges, de komfortérzetünk is sokkal jobb lesz, ha az intim tájékon odafigyelünk magunkra. Így óvd magad szex után!

Sokféle tévhit illetve hiedelem kering az interneten azzal kapcsolatban, mit kell tennünk szeretkezés után, hogy megőrizzük intim egyensúlyunkat.

Vegyük sorra, mik ezek a hiedelmek, illetve mik azok, amiket tényleg szükséges betartani belőlük.

Szex után azonnal zuhanyozz!

A legtöbben úgy gondolják, hogy a leghatékonyabb módja a szex utáni intim egyensúly megtartásának, ha azonnal zuhanyoznak és megtisztítják a nemi szerveket a váladékoktól. Orvosi szempontból nem előírás a szex utáni zuhany, azonban esetleges fertőzések, bakteriális megbetegedések és egyéb gyulladások elkerülése érdekében nem árt egy frissítő meleg tusolás.

A szex utáni zuhanyzás megóv a fertőzésektől, a bakteriális- és gyulladásos megbetegedésektőlForrás: Shutterstock

Szex után pisilés

Sokak szerint szex után pisilni kell, így ugyanis elkerülhetőek az intim fertőzések. Nem feltétlenül szükséges , ám ,ha hajlamos vagy a fertőzésekre, akkor nem árt egy gyors pisilés, ami megoldás lehet a hüvelyi- vagy húgyúti fertőzések esélyének csökkentésére. 

Intim mosakodók

Nagyon sokan használnak különböző intim mosakodó krémeket, zseléket, szappanokat szex után a különböző fertőzések elkerülése érdekében. Az intim mosakodó szerek nem nyújtanak védelmet, prevenció jelleggel, heti 1-2 alkalommal javasolt a használatuk. Szex után többet ér egy meleg vizes zuhany, mint a fent említett mosakodók használata.

Az intim mosakodók nem nyújtanak védelmet, prevenció jelleggel, heti 1-2szer  javasolt a használatukForrás: Shutterstock

Férfi higiénia szex után

Fontos, hogy a férfiak a nemi szervüket szex után alaposan megtisztítsák. Ez nem csak az ő érdekük, hanem a hölgyeké is, ugyanis ha langyos vízzel megtisztítják a péniszt, elkerülhető a nemi szerv pH-jának felborulása és ezzel csökken a bakteriális fertőzések kialakulásának kockázata is.

Szexuális segédeszközök

Amennyiben szex közben különböző segédeszközöket használtok, fontos, hogy az aktus után azokat is gondosan tisztítsátok meg. A legjobb, ha forró vízzel fertőtlenítitek őket, így elkerülhető a fertőzés veszélye a következő használatkor.