Knapik Tamás kisfiánál autizmust állapítottak meg: rengeteg fejlesztésre van szüksége, hogy felzárkózhasson a társaihoz. 

A Fiesta zenésze, Knapik Tamás egyedül neveli kisfiát, mióta felesége elköltözött tőlük. Nem ez a legnagyobb feladat azonban, amit az élettől kapott, hanem az, hogy gyermekének megadjon mindent, amire szüksége van. A kisfiúnál ugyanis autizmust állapítottak meg, sok fejlesztésre és odafigyelésre van szüksége ahhoz, hogy felzárkózhasson társaihoz.

Knapik Tamás őszintén vallott kisfia betegségérőlForrás: Facebook/Fiesta zenekar

"Azt szoktam mondani, hogy máshogy van bekötve. Egyelőre nem beszél, az egyetlen szó, amint mond, az „apa". A járása is kicsit imbolygó, eleve két és fél évesen állt fel először, de közben úgy ért a technikai dolgokhoz, mint sok felnőtt sem. Néhány hónapja például készített egy videót, és feltöltötte a zenekar oldalára. Először azt hittem, véletlen, de aztán megtette még egyszer" - mondta a Blikknek a zenész. A helyzet nem egyszerű, hiszen nehéz fejlesztőpedagógust találni, ráadásul rengeteg az előítélet és a tévképzet is az autistákról.

"Sok embernek, ha meghallja az autista kifejezést, az jut az eszébe, biztos meg tudja mondani a gyerek ránézésre, hány szál gyufa van a dobozban. De ez nem igaz, minden autista gyermek másmilyen. Van, aki érzékeny a fényre, a hangokra, az érintésre. Az én kis mackóm például egyáltalán nem, egyszerűen csak lassabban ér el bizonyos mérföldköveket" - mondta. 

"Egy alapítványi pszichiáter ugyan adott neki egy autistakódot, de ez inkább nekünk tájékozódási pont, a hivatalos papírokra lassan egy éve várunk. Kevés a szakember, ráadásul egy ilyen gyerek fejlesztéséhez három ember, egy logopédus, egy gyógypedagógus és egy mozgásterapeuta összehangolt munkájára van szükség" - tette hozzá a zenész, aki azért beszél kisfia betegségéről, mert szeretné, ha elfogadóbb lenne a társadalom.