Egyre terjed Európában is a koronavírus. Ahelyett azonban, hogy pánikba esnénk, érdemes inkább a megelőzésre koncentrálni. Nézzük, az immunerősítés mellett mit tehetünk még ennek érdekében!

Eddig két magyar fertőződött meg eddig koronavírussal, de egyre nagyobb a félelem az emberekben. Tüneteit gyakorlatilag képtelenség megkülönböztetni az influenza jeleitől, ez nehezíti a helyzetet.

Sokan azt gondolják, a patikákban kapható maszkok segíthetnek a vírus kivédésben, ám ez nem feltétlenül van így. Ha rosszul használjuk, akkor az akár fertőzésforrás is lehet. Míg az arcunkon van, nem szabad hozzáérni a külsejéhez, és amikor levesszük, akkor is csak a fülre akasztható gumit fogjuk meg. Nagyon fontos továbbá, hogy ne nyúljunk az orrunkhoz és a szánkhoz.

Forrás: Shutterstock

A sorban álláskor például patikában vagy akár a repülőtereken, üzletekben, egy-másfél méter távolság növelheti a biztonságérzetünket. (...) A szájmaszkoknak a viselése nagyon látványos védelem, de sokkal-sokkal fontosabb az alapos kézmosás, valamint az, hogy a zsúfolt helyeken az emberek megpróbáljanak kellő távolságot tartani egymással" – mondta el a szakértő az RTL Klub Fókusz című műsorában.

A kézmosás a legfontosabb

Az Egészségkalauz szintén felhívta a figyelmet a rendszeres kézmosás fontosságára. Mint írják, a megfelelő kézmosás legalább 20-30 másodpercig tart, meleg vízzel és szappannal történik. Ilyenkor semmiképp ne hagyjuk ki az ujjak közötti területet és a kézfejet. Ha nincs lehetőségünk kézmosásra, fertőtlenítő hatású, alkoholos zselét is használhatunk.

Javasolják továbbá, hogy mindig takarjuk el arcunkat tüsszentéskor és köhögéskor, a legjobb, ha zsebkendőt szorítunk az arcunkra. Igyekezzünk elkerülni a zsúfolt helyeket, és ha betegek vagyunk, mindenképp maradjunk otthon.