Tévhitek keringenek a koronavírusról: ezeknek ne dőlj be

Forrás: MTI/Balogh Zoltán -
betegség tévhit Tények koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rengeteg tévhit terjed az interneten a koranavírussal kapcsolatban, amelyeknek semmi valóságalapjuk nincs. Nézzünk közülük néhányat!

Az arcmaszkok biztosan megvédenek a vírustól

A hagyományos orvosi szájmaszkok semmit nem érnek a koronavírus ellen, mivel lazán illeszkednek az arcra, és nem képesek blokkolni a vírusrészecskéket – írja az Origo. Csak operációk során ideálisak, mert felfogják az orvosok szájából és orrából érkező mikroorganizmusokat.

A koronavírus-fertőzés egyenlő a halálos ítélettel

A tévhittel ellentétben az emberek többsége enyhe tünetekkel, vagy tünetmentesen átvészeli a fertőzést. Nagyjából az érintettek 4,7 százalékánál kritikus a helyzet, esetükben több szerv is károsodott. A WHO adatai szerint koronavírusban a fertőzöttek 3,4 százaléka hal bele, és leginkább az idősek illetve a legyengült immunrendszerrel rendelkezők a legveszélyeztetettek.

A kép csak illusztráció Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A gyerekek nem kaphatják el a koronavírust

Egy februári jelentés szerint az egyik kínai tartományban diagnosztizált 44 000 betegnek csupán 2,2 százaléka volt 19 év alatti fiatal. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a gyerekek egyáltalán nem kaphatják el a vírust. A kijelentésnek annyi a valóságalapja, hogy a kicsik szervezete valamiért könnyebben megbirkózik vele, mint az időseké, ennek pontos okát egyébként még a szakemberek sem tudják.

Egyértelmű tüneteket okoz a koronavírus

Tévhit, hogy a koronavírus tünetei könnyen megkülönböztethetőek más betegségektől. A láz, köhögés, nehézlégzés, ritkábban szédülés, hányinger, hányás és orrfolyás például a megfázásnak vagy az influenzának is lehet a jele. Mint írják, a betegséget csak teszttel lehet kétséget kizáróan kimutatni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.