Rengeteg tévhit terjed az interneten a koranavírussal kapcsolatban, amelyeknek semmi valóságalapjuk nincs. Nézzünk közülük néhányat!

Az arcmaszkok biztosan megvédenek a vírustól

A hagyományos orvosi szájmaszkok semmit nem érnek a koronavírus ellen, mivel lazán illeszkednek az arcra, és nem képesek blokkolni a vírusrészecskéket – írja az Origo. Csak operációk során ideálisak, mert felfogják az orvosok szájából és orrából érkező mikroorganizmusokat.

A koronavírus-fertőzés egyenlő a halálos ítélettel

A tévhittel ellentétben az emberek többsége enyhe tünetekkel, vagy tünetmentesen átvészeli a fertőzést. Nagyjából az érintettek 4,7 százalékánál kritikus a helyzet, esetükben több szerv is károsodott. A WHO adatai szerint koronavírusban a fertőzöttek 3,4 százaléka hal bele, és leginkább az idősek illetve a legyengült immunrendszerrel rendelkezők a legveszélyeztetettek.

A kép csak illusztrációForrás: MTI/Balogh Zoltán

A gyerekek nem kaphatják el a koronavírust

Egy februári jelentés szerint az egyik kínai tartományban diagnosztizált 44 000 betegnek csupán 2,2 százaléka volt 19 év alatti fiatal. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a gyerekek egyáltalán nem kaphatják el a vírust. A kijelentésnek annyi a valóságalapja, hogy a kicsik szervezete valamiért könnyebben megbirkózik vele, mint az időseké, ennek pontos okát egyébként még a szakemberek sem tudják.

Egyértelmű tüneteket okoz a koronavírus

Tévhit, hogy a koronavírus tünetei könnyen megkülönböztethetőek más betegségektől. A láz, köhögés, nehézlégzés, ritkábban szédülés, hányinger, hányás és orrfolyás például a megfázásnak vagy az influenzának is lehet a jele. Mint írják, a betegséget csak teszttel lehet kétséget kizáróan kimutatni.