A manhattani kórház egyik nővére Christianne Calderon az Independentnek nyilatkozott arról, hogy milyen pusztítást végez a Covid-19. „Háborúban állunk egy ismeretlen, láthatatlan és kiszámíthatatlan ellenséggel. Mindenki harci üzemmódban van. Orvosok, nővérek, mindenki" - foglalta össze. New York az Egyesült Államokat sújtó koronavírus-járvány epicentruma, több mint 43 ezer megbetegedést és 932 halálesetet regisztáltak. A kórházak túlterheltek és fogytán a felszerelés is. 

A 40 esztendős Calderon elmondta, hogy már 15 éve dolgozik intenzív osztályon, de ilyet még soha nem tapasztalt:  „Minden nap meghal valaki az osztályunkon. Négy betegem van. Egyik nap éppen azelőtt halt meg valaki, hogy elmentem. És éppen az előbb szóltak, hogy egy másik páciens is meghalt ma reggel. És ők csak az én betegeim" - nyilatkozta, és hozzátette, hatalmas a stressz és a félelem, hogy a személyzet is megfertőződik. Calderonnak jelenleg három kollégáját kezelik koronavírussal: egy sebészt, egy ápolónőt és egy aneszteziológust. Ketten éppen az ő osztályán fekszenek.

IllusztrációForrás: Shutterstock

„Ez szívszorító. Mindegyikükkel dolgoztam együtt és most a betegeink. Olyanok, mintha a családtagjaink feküdnének itt" - mondta Christianne, akinek nincs lehetősége átmenetileg se kiköltöznie az otthonából. Férje szintén ápoló, a gyerekeik otthon is maszkot hordanak 

„Nincs más választásom. Nincs hová mennem, még egy garázsom sem, ahol letáborozhatnék, pedig megtenném (...) „Beszéltünk arról, hogy mi lesz, ha meghalok. Ezek nehéz beszélgetések, de tudom a dolgom, tudom, mit vállaltam" - idézi szavait az Independent nyomán a szeretlekmagyarország

„Csendben kell sírnom, vagy pedig magamban, amikor senki sem lát. Sírok, amikor hazamegyek. Imádkozom Istenhez, hogy ne vigye el ezeket a jó embereket" - tette hozzá.