Aj Fen 2019 decemberében értesítette kollégáit, hogy koronavírus-fertőzöttet talált.

Aj Fen fotót készített a betegről, és e-mailben elküldte Vuhan többi kórházának is, hogy figyelmeztessen a járványveszélyre. A doktornő később nem titkolta, hogy tettéért súlyos megrovásban részesítették. 

Egy másik vuhani orvos, Li Ven-liang - aki azóta belehalt a fertőzésbe - nem hagyta annyiban a dolgot, és bár őt is el akarták hallgattatni az illetékesek, sikerült felhívnia a figyelmet a koronavírusra -írta meg a Daily Mail cikke alapján a szeretlekmagyarország.

Aj Fen doktornő utoljára márciusban adott interjút egy kínai lapnak, amelyben keményen bírálta a kórház vezetését, amiért nem vették komolyan a figyelmeztetést. Az interjú óta a doktornőt senki nem látta, feltételezhetően börtönbe került.

Peking eleinte a járványt figyelmeztető orvosok büntetésével próbálta eltitkolni a koronavírus megjelenését. Az egészségügyi hatóságok tagadták, hogy a vírus emberről emberre terjed, és nem siették el a körletek lezárását sem. Mikor a koronavírus komolyan terjedni kezdett, a hivatalos szervek igyekezték elhallgatni a koronavírusról szóló információkat és azt sugallták, hogy amerikai katonák voltak a kezdeti vírushordozók. A kínai kormány tehát eleinte hazudott, és szándékosan félrevezette a közvéleményt. 

Aj Fen elsőként figyelmeztetett a veszélyre.Forrás: Shutterstock