Fertőtlenítés, fertőtlenítés, fertőtlenítés... Valószínűleg mostanában ezt a szót hallod leggyakrabban, és te magad is ezt mondogatod legtöbbször. Fontos azonban tudni, hogy mely háztartási szerek kombinálhatóak, ugyanis bizonyos párosítások kifejezetten veszélyesek is lehetnek.

Erről a témáról a koronavírustól függetlenül is érdemes beszélni, hiszen több olyan halálesetről tudunk, amelyek klórgáz okozta mérgezés miatt következtek be.

Amit a savakról tudni kell...

Egy átlagos háztartásban az ecetsav és a sósav az, ami leggyakrabban előfordul. Előbbiről azt kell tudni, hogy kiváló vízkőoldó, illetve fertőtlenítésre is alkalmas. Tömény változatában nem igazán, de 10% vagy 20%-os oldatban szinte bárhol kapható és igen pénztárcabarát szer, ráadásul környezetvédelmi szempontból sem utolsó.

Az ecetsav kiváló vízkőoldó, illetve fertőtlenítésre is alkalmasForrás: Shutterstock

Azt viszont jó szem előtt tartani, hogy sosem szabad lúgos fehérítőszerekkel keverni, mert ezek kölcsönhatásából klórgáz keletkezik, ami kifejezetten veszélyes az egészségünkre. Ugyanez vonatkozik a hipóval történő elegyítés során is.

A sósav erősebb sav az ecetsavnál, ezért rengeteg dologra használhatjuk háztartásunkban. Alapvetően mérgezőnek számít, így nem szabad belélegezni, illetve a bőrünkkel sem érintkezhet, nem beszélve a szemünkről. Éppen ezért a sósav esetében még inkább igaz, hogy semmilyen más lúgos tisztító-, vagy fehérítőszerrel nem szabad keverni, mert ugyanúgy klórgáz képződik belőle.

A lúgokkal sem érdemes másképp bánni!

Lúgos kémhatású tisztítószerek bőven akadnak a boltok polcain. Nem csoda, hiszen az erős lúgok igencsak maró hatásúak, gondoljunk csak akár a hipóra. Hipóval szinte mindenki otthonában találkozhatunk, ennek hatóanyaga a nátrium-hipoklorit, ami a Domestosban, Flóraszeptben és sok más tisztítószerben is megtalálható. Ez is ugyanúgy fertőtlenítő hatású, így takarításra szintén alkalmas. Bár azt jó tudni, hogy a zománcozott felületeket könnyen megrongálja. De amit itt is szintén fontos kiemelni, hogy semmilyen savas kémhatású szerrel nem szabad keverni, mert ugyanúgy klórgáz keletkezik belőle, mint a fentebb említett esetekben.

Savas és lúgos tisztítószereket sosem szabad összekeverniForrás: Shutterstock

Mit tesz velünk a klórgáz?

Kis mennyiséget belélegezve is égető érzést tapasztalhatunk az orrban, a torokban, illetve nehézlégzést, fulladást is eredményez. Ha szembe kerül, égő, szúró érzést vált ki, a bőrhöz érve pedig akár hólyagokat is képezhet. Nagyobb töménységű gáz belélegzése 1-2 percen belül halált okoz, de szerencsére már kis koncentrációban is kellően kellemetlen, ezért többségében nem jut el senki odaáig, hogy komoly baj történjen. Nem úgy, mint a szén-monoxid esetében, ami szinte tünetmentesen képes végezni az emberrel, hiszen csak álmosságot és fejfájást okoz, amit nem feltétlen kötünk a színtelen, szagtalan gáz jelenlétéhez.

Sajnos azonban még úgy is történtek halálesetek, hogy a klórgáz igen könnyen észrevehető, ezért érdemes minden esetben elolvasni a tisztítószereink összetételét, mielőtt összeöntjük őket. Nyilván, a koronavírus járvány miatt még jobban fókuszba került a takarítás és a fertőtlenítés, de ne essünk túlzásba, ne legyünk figyelmetlenek, mert rosszabb esetekben az életünkkel is fizethetünk ezért.