Koronavírus: Egyáltalán nem biztos, hogy lesz vakcinánk

Forrás: MTI/EPA-ANSA/Alessandro Di Marco -
vakcina WHO David Nabarro koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A WHO egyik szakértője szerint semmi garancia nincs arra, hogy sikerül vakcinát gyártanunk a koronavírus ellen. 

David Nabarro, a Londoni Tudományegyetem globális egészségügyi professzora, valamint az Egészségügyi Világszervezet tisztviselője azt mondta: nem 100%, hogy lesz hatásos vakcinánk a koronavírussal szemben.

"Nem biztos, hogy ki tudunk dolgozni egy olyan oltást, amely hatékony lesz. Egyes vírusokkal szemben nagyon bonyolult a vakcina kifejlesztése, vagyis a közeljövőben továbbra is fenyegethet minket a koronavírus. Alkalmazkodnunk kell hozzá. Ez azt jelenti, hogy az időseket - és mindenki mást is, aki veszélyeztetett - el kell szigeteljük. Ezen felül biztosítani kell a kórházak kapacitását. Ez lehet az új norma mindannyiunknak" - üzente Nabarro válaszul arra, hogy az Egyesült Királyságban az elhunytak száma meghaladta a 15000 főt.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A brit szaktárca lefrissebb tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában több, mint 120 ezer koronavírusos beteg van, és eddig 16060-an haltak meg. Egy korábbi kormánytájékoztató szerint az ország már azt is "jó eredményként" értékelné, ha a halálozási számot 20 ezer alatt tudná tartani. De sajnos nagy eséllyel már átlépték ezt a határt, mert a publikus adatok csak a kórházban elhunytakat számlálják. Azokat nem, akik az otthonaikban vagy bárhol máshol haltak meg - írta meg a TheGuardian.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.