A vashiány sajnos még manapság is úgyszólván népbetegségnek számít, hiszen a helytelen táplálkozás és egészségtelen életmód okán a lakosság több mint felét érinti. A vas szervezetünk működésének számos területén játszik létfontosságú szerepet, így nem érdemes félvállról fenni a vaspótlást. De hogyan veheted észre, hogy baj van, és mit tehetsz ellene? Ennek jártunk utána.

A vas szerepe a szervezetbenTestünk megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen nyomelem a vas, ezért bevitele a szervezetbe elengedhetetlenül szükséges. A vas a vörösvértestek fontos alkotóeleme, amely nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez. Ez az anyag szükséges egyebek között a vörösvértestek képződéséhez, az egészséges sejtosztódáshoz, az anyagcsere-folyamatokban szerepet játszó enzimek, továbbá az ideg-és az immunrendszer tökéletes működéséhez. A vas véd meg minket közvetetten a baktériumoktól, gombáktól, vírusoktól, és sejtjeink energiatermelő folyamataiban is nélkülözhetetlen.

Miért alakulhat ki vashiány?Előfordulhat, hogy valaki az egyoldalú táplálkozása miatt nem jut megfelelő mennyiségű vashoz, ahogyan az is, hogy az együtt szedett gyógyszerek, ételkomponensek meggátolják a bevitt vas felszívódását. Idős korban, ha már a felszívódás nem olyan jó, szintén vashiány alakulhat ki. Gyulladásos bélbetegségek, gyomor- és bélrendszeri műtétek is vashiányhoz vezethetnek, főleg olyankor, ha a beavatkozással eltávolítják a bélrendszer egy részét, például azt, ahol a vasfelszívódás történik.

Ezeken túl természetesen akkor is kialakulhat a hiány, amikor hirtelen megemelkedik a szervezet vasigénye, pl. gyermek- és serdülőkorban, vagy akár terhesség és szoptatás idején is, hiszen a magzat egészséges fejlődéséhez szükséges vasat az anyai szervezetnek kell biztosítania. A vashiány kialakulásának kockázatát minden vérzés növeli (pl. menstruáció), mivel a vérrel sok vasat veszítünk el.

Vashiány terhesség és szoptatás idején is kialakulhat, hiszen a magzat egészséges fejlődéséhez szükséges vasat az anyai szervezetnek kell biztosítaniaForrás: Shutterstock

Hogyan előzzük meg a vashiányt?A vashiány kialakulása legtöbb esetben tudatos táplálkozással vagy megelőző vaspótlással elkerülhető. Fontos, hogy fogyasszunk vasban gazdag élelmiszereket, amelyek könnyen felszívódó vasat tartalmaznak. A legtöbb jól felszívódó vasat a húsok – elsősorban a vörös húsok (marha- és disznóhús), belsőségek (máj) a nyúl-, a bárány-, a kacsa-, illetve a libahús – tartalmazzák. Emellett az aszalt, illetve friss gyümölcsökben és zöldségekben, például a sárgarépában, az uborkában, a parajban, a sóskában, a zellerben, a sütőtökben, a spárgában, a brokkoliban, a káposztában is megtaláljuk. Egyes fűszerek és magvak is bővelkednek vasban, mint például a mák, a zabpehely, a dió, a mogyoró, a mandula, valamint a sörélesztő.

Fontos tudni, hogy az állati eredetű táplálékokból kétszer-háromszor jobban tud a vas felszívódni, mint a növényekből. Bár az előbb említett ételek magas vastartalommal bírnak, sok esetben ez nem elegendő, és akárcsak a vitaminokat, ezt is érdemes bevinnünk vaspótló készítmény alkalmazásával.

Mik a vashiány tünetei?Ha nem fogyasztunk elegendő vastartalmú ételt, különösen a szervezet fokozott igényű időszakában, akkor vashiány alakulhat ki. Vashiány esetén az immunrendszer védekezése csökken, így sokkal fogékonyabbak lehetünk a különböző fertőzésekre. Romlik továbbá a koncentrációs képesség, fokozódik a fáradtság- és gyengeségérzet, előfordulhat fejfájás, fázékonyság, sápadtság, hajhullás és mellkasi fájdalom is.

A diagnózis felállítása laborvizsgálati eredmények alapján történik, ami a vashiányt, vagy annak súlyosabb formáját, a vashiányos vérszegénységet is kimutatja. Mint sok más esetben, itt is igaz, hogy a bajt könnyebb megelőzni, mint orvosolni. Figyeljünk tehát arra, hogy megfelelő mennyiségű vasat juttassunk a szervezetünkbe, kiváltképp a megnövekedett igényű időszakokban, és pótóljuk a vasat szájon át szedhető készítményekkel.

Ha nem fogyasztunk elegendő vastartalmú ételt, különösen a szervezet fokozott igényű időszakában, akkor vashiány alakulhat kiForrás: Shutterstock

Milyen vaspótló készítményt válasszak?Tavasszal különösen fontos, hogy az immunrendszerünk vasellátottsága megfelelő legyen, azonban nem mindegy, milyen vaspótló készítményt választunk, ugyanis ezek a készítmények nagyon eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. A gyógyszerkészítmények napi elemi vastartalma 35-100 mg közt változik. A gyógyszernek nem minősülő étrend-kiegészítő készítményeké igen alacsony, legfeljebb 14 mg lehet, így ezek vaspótlás céljára nem igazán alkalmasak. A komplex étrend-kiegészítők sokszor tartalmaznak további összetevőket (például magnéziumot, kalciumot stb.) – amelyek gátolják a vasfelszívódást.

Vaspótlásra válasszunk olyan gyógyszerkészítményt, amely 100 mg elemi vastartalommal rendelkezik. Ezeket a készítményeket napi rendszerességgel szedhetjük, legalább 2-3 hónapig. Az adagolásnál érdemes figyelembe venni, hogy terhesség, menstruáció, fejlődő szervezet, illetve vérszegénység esetén több vasra van szüksége szervezetünknek. A hatásosság mellett a kényelem és jó tolerálhatóság is fontos: válasszunk olyan készítményt, aminek kevés a mellékhatása, és ami mellett kávézhatunk, teázhatunk, illetve étkezéssel egyidejűleg is bevehetjük.