Miért olyan fontos a vaspótlás? Mutatjuk!

Forrás: Shutterstock -
maltofer2020 Vas vitamin vaspótlás egészség szervezet vitaminhiány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vashiány sajnos még manapság is úgyszólván népbetegségnek számít, hiszen a helytelen táplálkozás és egészségtelen életmód okán a lakosság több mint felét érinti. A vas szervezetünk működésének számos területén játszik létfontosságú szerepet, így nem érdemes félvállról fenni a vaspótlást. De hogyan veheted észre, hogy baj van, és mit tehetsz ellene? Ennek jártunk utána.

A vas szerepe a szervezetben

Testünk megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen nyomelem a vas, ezért bevitele a szervezetbe elengedhetetlenül szükséges. A vas a vörösvértestek fontos alkotóeleme, amely nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez. Ez az anyag szükséges egyebek között a vörösvértestek képződéséhez, az egészséges sejtosztódáshoz, az anyagcsere-folyamatokban szerepet játszó enzimek, továbbá az ideg-és az immunrendszer tökéletes működéséhez. A vas véd meg minket közvetetten a baktériumoktól, gombáktól, vírusoktól, és sejtjeink energiatermelő folyamataiban is nélkülözhetetlen.

Miért alakulhat ki vashiány?

Előfordulhat, hogy valaki az egyoldalú táplálkozása miatt nem jut megfelelő mennyiségű vashoz, ahogyan az is, hogy az együtt szedett gyógyszerek, ételkomponensek meggátolják a bevitt vas felszívódását. Idős korban, ha már a felszívódás nem olyan jó, szintén vashiány alakulhat ki. Gyulladásos bélbetegségek, gyomor- és bélrendszeri műtétek is vashiányhoz vezethetnek, főleg olyankor, ha a beavatkozással eltávolítják a bélrendszer egy részét, például azt, ahol a vasfelszívódás történik.

Ezeken túl természetesen akkor is kialakulhat a hiány, amikor hirtelen megemelkedik a szervezet vasigénye, pl. gyermek- és serdülőkorban, vagy akár terhesség és szoptatás idején is, hiszen a magzat egészséges fejlődéséhez szükséges vasat az anyai szervezetnek kell biztosítania. A vashiány kialakulásának kockázatát minden vérzés növeli (pl. menstruáció), mivel a vérrel sok vasat veszítünk el.

Vashiány terhesség és szoptatás idején is kialakulhat, hiszen a magzat egészséges fejlődéséhez szükséges vasat az anyai szervezetnek kell biztosítania Forrás: Shutterstock

Hogyan előzzük meg a vashiányt?

A vashiány kialakulása legtöbb esetben tudatos táplálkozással vagy megelőző vaspótlással elkerülhető. Fontos, hogy fogyasszunk vasban gazdag élelmiszereket, amelyek könnyen felszívódó vasat tartalmaznak. A legtöbb jól felszívódó vasat a húsok – elsősorban a vörös húsok (marha- és disznóhús), belsőségek (máj) a nyúl-, a bárány-, a kacsa-, illetve a libahús – tartalmazzák. Emellett az aszalt, illetve friss gyümölcsökben és zöldségekben, például a sárgarépában, az uborkában, a parajban, a sóskában, a zellerben, a sütőtökben, a spárgában, a brokkoliban, a káposztában is megtaláljuk. Egyes fűszerek és magvak is bővelkednek vasban, mint például a mák, a zabpehely, a dió, a mogyoró, a mandula, valamint a sörélesztő.

Fontos tudni, hogy az állati eredetű táplálékokból kétszer-háromszor jobban tud a vas felszívódni, mint a növényekből. Bár az előbb említett ételek magas vastartalommal bírnak, sok esetben ez nem elegendő, és akárcsak a vitaminokat, ezt is érdemes bevinnünk vaspótló készítmény alkalmazásával.

Mik a vashiány tünetei?

Ha nem fogyasztunk elegendő vastartalmú ételt, különösen a szervezet fokozott igényű időszakában, akkor vashiány alakulhat ki. Vashiány esetén az immunrendszer védekezése csökken, így sokkal fogékonyabbak lehetünk a különböző fertőzésekre. Romlik továbbá a koncentrációs képesség, fokozódik a fáradtság- és gyengeségérzet, előfordulhat fejfájás, fázékonyság, sápadtság, hajhullás és mellkasi fájdalom is.

A diagnózis felállítása laborvizsgálati eredmények alapján történik, ami a vashiányt, vagy annak súlyosabb formáját, a vashiányos vérszegénységet is kimutatja. Mint sok más esetben, itt is igaz, hogy a bajt könnyebb megelőzni, mint orvosolni. Figyeljünk tehát arra, hogy megfelelő mennyiségű vasat juttassunk a szervezetünkbe, kiváltképp a megnövekedett igényű időszakokban, és pótóljuk a vasat szájon át szedhető készítményekkel.

Ha nem fogyasztunk elegendő vastartalmú ételt, különösen a szervezet fokozott igényű időszakában, akkor vashiány alakulhat ki Forrás: Shutterstock

Milyen vaspótló készítményt válasszak?

Tavasszal különösen fontos, hogy az immunrendszerünk vasellátottsága megfelelő legyen, azonban nem mindegy, milyen vaspótló készítményt választunk, ugyanis ezek a készítmények nagyon eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. A gyógyszerkészítmények napi elemi vastartalma 35-100 mg közt változik. A gyógyszernek nem minősülő étrend-kiegészítő készítményeké igen alacsony, legfeljebb 14 mg lehet, így ezek vaspótlás céljára nem igazán alkalmasak. A komplex étrend-kiegészítők sokszor tartalmaznak további összetevőket (például magnéziumot, kalciumot stb.) – amelyek gátolják a vasfelszívódást.

Vaspótlásra válasszunk olyan gyógyszerkészítményt, amely 100 mg elemi vastartalommal rendelkezik. Ezeket a készítményeket napi rendszerességgel szedhetjük, legalább 2-3 hónapig. Az adagolásnál érdemes figyelembe venni, hogy terhesség, menstruáció, fejlődő szervezet, illetve vérszegénység esetén több vasra van szüksége szervezetünknek. A hatásosság mellett a kényelem és jó tolerálhatóság is fontos: válasszunk olyan készítményt, aminek kevés a mellékhatása, és ami mellett kávézhatunk, teázhatunk, illetve étkezéssel egyidejűleg is bevehetjük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.