A nyelved színe elárulja milyen az egészséged

Forrás: Shutterstock -
betegség nyelv egészségi állapot
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Reggel felébredsz, kimész a fürdőszobába: arcmosás, fogmosás, majd a tükörben hirtelen valami egészen különös és talán ijesztő dologra figyelsz fel. A nyelv egészséges állapotában rózsaszín, de gyakran tapasztalhatsz némi színbeli elváltozást rajta. Mutatjuk, hogy melyek mit jelenthetnek!

Fehér

A nyelv felszínén jelentkező vastag fehér bevonat, a leukoplakia . Ez a ledörzsölhetetlen filmréteg egyfajta irritáció, melyet az esetek nagy százalékában a dohányfüst okoz. A dohányosok gyakran észre sem veszik ezt, mivel fokozatosan alakul ki, így ők is fokozatosan tapasztalják nyelvük színének elváltozását. Fehér réteg utalhat még cukorbetegségre és legyengült immunrendszerre is!

A nyelv felszínén jelentkező vastag fehér bevonat, a leukoplakia Forrás: Shutterstock

Élénk vörös

Ez a szervezetben rejtőzködő gyulladásra vagy tápanyaghiányra utal, de bizonyos esetekben kezdődő skarlát tünete is lehet. Így, ha ilyen színű nyelvvel ébrednél, utad aznap az orvoshoz vezessen.

Fekete

Ezt tapasztalhatod a legritkábban. A színe igazából nem is fekete, csak annak tűnik, az ízlelőbimbókon keletkező apró kiütések miatt. Ezt okozhatják gyógyszerek – például antibiotikum -, a stressz, a szájhigiénia hiánya vagy a dohányzás.

A fekete elszíneződést a nyelveden okozhatják például gyógyszerek Forrás: Shutterstock

Barna

A barna nyelv leggyakrabban a kávézás és a dohányzás következménye, ugyanakkor utalhat tüdőproblémákra is.

Kék

Ez a szín komoly problémára utal, ugyanis azt jelzi, hogy a testedben lévő sejtek nem tudnak elegendő oxigént felvenni. Gyakori tehát szívbetegeknél. Azonnal keress fel egy orvost!

Lila

Leggyakrabban valamilyen tápanyaghiányt jelez így a szervezeted, mint például a B2-vitamin csökkent szintjét. Ugyanakkor a lila nyelv, más komolyabb betegségekre is utalhat – lásd a kék nyelvet -, így nem érdemes legyintened rá.

A lila nyelv leggyakrabban valamilyen tápanyaghiányt jelez Forrás: Shutterstock

Sárga

Ez máj- vagy gyomorproblémákra utalhat, de lehetséges, hogy csupán a barna vagy a fekete nyelv előfutára. A kevésbé veszélyes esetekben, szájhigiéniás gondok okozzák.

Világos színű

Amikor a normál rózsaszínnél halványabb a nyelved, akkor szinte biztosan vitaminhiányod van. Ugyanakkor utalhat még vérszegénységre, alacsony vérnyomásra is, de hosszan tartó betegségek után is csökkenthet a nyelv színének intenzitása.

A cikkben szereplő információk nem minősülnek orvosi diagnózisnak, így, ha valamilyen rendellenes színre leszel figyelmes a nyelveden, mindenképp mutasd meg egy szakembernek!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.