Reggel felébredsz, kimész a fürdőszobába: arcmosás, fogmosás, majd a tükörben hirtelen valami egészen különös és talán ijesztő dologra figyelsz fel. A nyelv egészséges állapotában rózsaszín, de gyakran tapasztalhatsz némi színbeli elváltozást rajta. Mutatjuk, hogy melyek mit jelenthetnek!

Fehér

A nyelv felszínén jelentkező vastag fehér bevonat, a leukoplakia . Ez a ledörzsölhetetlen filmréteg egyfajta irritáció, melyet az esetek nagy százalékában a dohányfüst okoz. A dohányosok gyakran észre sem veszik ezt, mivel fokozatosan alakul ki, így ők is fokozatosan tapasztalják nyelvük színének elváltozását. Fehér réteg utalhat még cukorbetegségre és legyengült immunrendszerre is!

A nyelv felszínén jelentkező vastag fehér bevonat, a leukoplakiaForrás: Shutterstock

Élénk vörös

Ez a szervezetben rejtőzködő gyulladásra vagy tápanyaghiányra utal, de bizonyos esetekben kezdődő skarlát tünete is lehet. Így, ha ilyen színű nyelvvel ébrednél, utad aznap az orvoshoz vezessen.

Fekete

Ezt tapasztalhatod a legritkábban. A színe igazából nem is fekete, csak annak tűnik, az ízlelőbimbókon keletkező apró kiütések miatt. Ezt okozhatják gyógyszerek – például antibiotikum -, a stressz, a szájhigiénia hiánya vagy a dohányzás.

A fekete elszíneződést a nyelveden okozhatják például gyógyszerekForrás: Shutterstock

Barna

A barna nyelv leggyakrabban a kávézás és a dohányzás következménye, ugyanakkor utalhat tüdőproblémákra is.

Kék

Ez a szín komoly problémára utal, ugyanis azt jelzi, hogy a testedben lévő sejtek nem tudnak elegendő oxigént felvenni. Gyakori tehát szívbetegeknél. Azonnal keress fel egy orvost!

Lila

Leggyakrabban valamilyen tápanyaghiányt jelez így a szervezeted, mint például a B2-vitamin csökkent szintjét. Ugyanakkor a lila nyelv, más komolyabb betegségekre is utalhat – lásd a kék nyelvet -, így nem érdemes legyintened rá.

A lila nyelv leggyakrabban valamilyen tápanyaghiányt jelezForrás: Shutterstock

Sárga

Ez máj- vagy gyomorproblémákra utalhat, de lehetséges, hogy csupán a barna vagy a fekete nyelv előfutára. A kevésbé veszélyes esetekben, szájhigiéniás gondok okozzák.

Világos színű

Amikor a normál rózsaszínnél halványabb a nyelved, akkor szinte biztosan vitaminhiányod van. Ugyanakkor utalhat még vérszegénységre, alacsony vérnyomásra is, de hosszan tartó betegségek után is csökkenthet a nyelv színének intenzitása.

A cikkben szereplő információk nem minősülnek orvosi diagnózisnak, így, ha valamilyen rendellenes színre leszel figyelmes a nyelveden, mindenképp mutasd meg egy szakembernek!