Az UV-sugárzás szemkárosító hatásai

Forrás: Shutterstock -
szembetegség napsugárzás UV-sugárzás egészség látásromlás szem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fény nélkül nincs élet, a napsugárzás káros hatásairól mégis nagyon sokat hallhattunk az utóbbi években. Az UV-A és UV-B sugarak azonban nem csupán a bőrünk egészégét veszélyeztetik, de még a látásunkat is károsíthatják.

Az UV-sugárzás az emberi szem számára láthatatlan, az UV-A és UV-B sugarak mégis jelentősen befolyásolhatják a szem egészségét. A napfény miatt fellépő szemproblémák nem feltétlenül hirtelen jelentkeznek, hiszen

az UV-sugárzás hatásai összeadódnak az évek alatt

és lassan, fájdalommentesen alakulhatnak ki bizonyos károsodások, szinte észrevétlenül.

UV-A és UV-B

Akárcsak a bőrünkre, a szemünkre is másképp hat az UV-A és az UV-B sugárzás. Míg az előbbi kisebb energiájú és a szem belsejében okoz problémákat, addig az utóbbi nagyobb energiájú, amelynek nagyját elnyeli a szaruhártya és a szemlencse, mégis ez károsabb az egészségre.

Az UV-sugárzás jelentősen befolyásolhatja a szem egészségét Forrás: Shutterstock

Egész évben veszélyes

Az UV-sugárzás nem csupán nyáron jelent problémát. A bőrünket és a szemünket egyaránt károsíthatják a napsugarak télen is és nyáron is. Nyáron 10 és 15 óra között a legnagyobb a veszély, de a fényvisszaverő felületek közelében – vízparton, homokos terepen - is hatványozottan kell ügyelni szemünk épségére, ahogyan a magasabban fekvő területeken és a havas tájakon is fokozott fényvédelemre van szüksége mind a szemünknek, mind a bőrünknek.

A károsodás formái

Hóvakság: a szaruhártya gyulladása akkor következik be, ha rövid időn belül nagymértékű UV-sugárzás éri a szemet pl. a vízről vagy hóról visszaverődő fény miatt. Bár a fájdalmas gyulladás általában 1-2 napon belül elmúlik, jobb ha szakorvos is látja a problémát.

Kúszóhályog: a kötőhártya megvastagodása leginkább a vízparton vagy hegységekben élők, dolgozók betegsége. Enyhébb esetekben gyulladást, míg súlyos formában látásromlást eredményezhet, amely csak műtéti úton korrigálható.

Kúszóhályog Forrás: Shutterstock


Szürke hályog: szemlencsét érintő elváltozást sokáig az öregedéssel magyarázták, mivel főleg az idősebb korosztálynál tapasztalták ezt a problémát. Manapság azonban már úgy vélik a szakemberek, hogy a hályog kialakulása nagyban az UV-B sugárzásnak köszönhető.

Makula degeneráció: a sárgatest sorvadása az éleslátás központját érinti. Megfelelő védelem nélkül, az UV-sugárzás hatására a retina olyan mértékben roncsolódhat, hogy akár vakság is kialakulhat.



Szemünk védelmében hordjunk olyan napszemüveget, amely mind az UV-A, mind pedig az UV-B sugarakkal szemben védelmet nyújt. Az ilyen tulajdonságú szemüvegeket az UV-400 jelzővel látják el, amelyek 400 nanométerig a sugárzás 100%-át kiszűrik. A sötétített lencséjű, ám nem UV-szűrős termékeket azonban kerüljük, mert azok nagymértékben károsíthatják a szemet, mivel semmiféle védelmet nem nyújtanak, a pupilla viszont kitágul a viselésük során és így sokkal több sugárzás éri a szemet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.