Koronavírus elleni gyógyszer gyártását tervezik itthon - Videó

Forrás: Shutterstock -
gyógyszer ellenszer koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A TV2 Mokkában arról beszélgettek, hol tart a hazai koronavírus elleni gyógyszer gyártásának folyamata. 

A gyógyszer előállításának részleteiről Prof. Dr. Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára és Keserű György Miklós akadémikus, az MTA Természettudományi Kutatóközpont, Gyógyszerkémiai Kutatócsoportjának vezetője beszéltek.

A megoldást egy favipiravir nevű hatóanyagban látják, amely influenza elleni gyógyszerként lett kifejlesztve és engedélyezve Japánban, 2014-ben. Majd amikor Kínában tombolni kezdett a koronavírus februárban, akkor próbára tették a favipiravirt, és jó eredményeket kaptak.

"Van olyan lehetőség, amellyel egy hatóanyag kifejlesztése felgyorsítható, de ez csak akkor történhet meg, ha már ismert hatóanyaghoz nyúlunk, és ezt a már ismert hatóanyagat próbáljuk meg az adott új indikációban, jelen esetben koronavírus-fertőzésben alkalmazni. (...) Az egyik ilyen a favipiravir, ezt próbáljuk meg most bizonyítani Magyarországon is, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával" - mondta Keserű György Miklós.

"Az időfaktort egyrészt a szakma, másrészt a vírus diktálja. Forrás rendelkezésre áll, nyilván nem határtalanul, de például erre a célra megvannak azok a lépések, azok a szakaszok, amelyeket beprogramoztunk, forrás tekintetében is, és szeretnénk a végéig eljutni" - folytatja Prof. Dr. Bódis József

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.