A hüvelygomba tünetei nemcsak strandolás után, de idegen mosdó használatát követően is jelentkezhetnek. Vakaródzás helyett inkább szabadulj meg a fertőzéstől és a kellemetlen tünetektől természetes gyógymódokkal: mutatjuk, hogyan!

Felmérések szerint a hüvelygomba a nők 75 százalékának élete során legalább egyszer, 50 százalékuknak kétszer, további 5 százalékuknak pedig többször is visszatérő problémát jelent, és ugyan a gombák szaporodásának egyik kedvező feltétele a meleg, nedves környezet, mégsem kizárólag nyáron jelentkezhetnek a kellemetlen tünetek.

Talán kevesek számára ismert, hogy a hüvelygomba az esetek döntő hányadában nemcsak a hüvelyt, hanem a külső területeket, a vulvát, vagyis a női szeméremtestet is érinti.

Felmérések szerint a hüvelygomba a nők 75 százalékánál élete során legalább egyszer előfordulForrás: Shutterstock

A gombás hüvelyfertőzést a normál hüvelyflóra összetételének megváltozása okozza, ilyenkor az egészséges hüvelyflóra részét képező sarjadzó gombák túlságosan elszaporodnak. A gombák kijutnak a vulvára és annak érzékeny hámszövetén is gyulladást okoznak, melyet az itt tapasztalt égő, viszkető érzés jelez. A betegség tehát kettős probléma, ezért az alapos kezelésnek ki kell terjednie mind a hüvely, mind a külső nemi szervek fertőzöttségének megszüntetésére.

A hüvelygomba velejárója a szűnni nem akaró viszketés, az égő, "csípő" érzés, amelyet olykor fájdalmas vizeletürítés is kísérhet. A hüvelyi folyás sárgásfehér színű és túrós állagú lesz, a szexuális aktus fájdalommal jár, és az egész szeméremtest kivörösödhet.

Épp ezért fontos a gyors és hatékony kezelés. A hagyományos gyógyszeres terápia mellett természetes eredetű összetevőket tartalmazó, helyileg alkalmazható készítmények is elérhetőek, amelyek a hüvelygomba kellemetlen tüneteinek enyhítése mellett a gombatörzsek szaporodását is meggátolják.

Ha pár napon belül nem múlnak a kínzó tünetek, keresd fel az orvosodat, biztos diagnózist ugyanis csak orvosi vizsgálat során kaphatunk.

A megelőzésre ugyancsak törekedni kell, ugyanis életmódunk, szokásink megváltoztatásával sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért.

Ha nem múlnak a tünetek, keressük fel nőgyógyászunkat, mert biztos diagnózist csak orvosi vizsgálat során kaphatunkForrás: Shutterstock

A teljesség igénye nélkül pár pontban összegyűjtöttük, mit tegyél és mit ne annak érdekében, hogy elkerüld a hüvelygombát:

  • Viselj lezser alsóneműt, a tangát tartogasd különleges alkalmakra!
  • A vizes fürdőruhát azonnal cseréld le szárazra, ezzel elkerülheted a gomba szaporodásához kedvező feltételek kialakulását.
  • Sporttevékenységek után (vagy akár közben is) cseréld le az átizzadt alsóneműt!
  • A strandbüfék kínálatából mértékkel fogyassz, hiszen nem feltétlenül alakbarát, ráadásul a túlzott szénhidrátbevitel az immunrendszert is gyengítheti.
  • A fogamzásgátlásra is ügyelj, bizonyos hormontartalmú eszközök használata hajlamosíthat a hüvelygombára. Ha nálad már többször is előfordult, kérj nőgyógyászodtól tanácsot az aktuálisan használt fogamzásgátlód cseréjére vonatkozóan!