Vedd fel a kesztyűt a hüvelygomba ellen! Ezek a leghasznosabb természetes gyógymódok!

Forrás: Shutterstock -
hüvelygomba megelőzés egészség micovag2020 gyógymód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hüvelygomba tünetei nemcsak strandolás után, de idegen mosdó használatát követően is jelentkezhetnek. Vakaródzás helyett inkább szabadulj meg a fertőzéstől és a kellemetlen tünetektől természetes gyógymódokkal: mutatjuk, hogyan!

Felmérések szerint a hüvelygomba a nők 75 százalékának élete során legalább egyszer, 50 százalékuknak kétszer, további 5 százalékuknak pedig többször is visszatérő problémát jelent, és ugyan a gombák szaporodásának egyik kedvező feltétele a meleg, nedves környezet, mégsem kizárólag nyáron jelentkezhetnek a kellemetlen tünetek.

Talán kevesek számára ismert, hogy a hüvelygomba az esetek döntő hányadában nemcsak a hüvelyt, hanem a külső területeket, a vulvát, vagyis a női szeméremtestet is érinti.

Felmérések szerint a hüvelygomba a nők 75 százalékánál élete során legalább egyszer előfordul Forrás: Shutterstock

A gombás hüvelyfertőzést a normál hüvelyflóra összetételének megváltozása okozza, ilyenkor az egészséges hüvelyflóra részét képező sarjadzó gombák túlságosan elszaporodnak. A gombák kijutnak a vulvára és annak érzékeny hámszövetén is gyulladást okoznak, melyet az itt tapasztalt égő, viszkető érzés jelez. A betegség tehát kettős probléma, ezért az alapos kezelésnek ki kell terjednie mind a hüvely, mind a külső nemi szervek fertőzöttségének megszüntetésére.

A hüvelygomba velejárója a szűnni nem akaró viszketés, az égő, "csípő" érzés, amelyet olykor fájdalmas vizeletürítés is kísérhet. A hüvelyi folyás sárgásfehér színű és túrós állagú lesz, a szexuális aktus fájdalommal jár, és az egész szeméremtest kivörösödhet.

Épp ezért fontos a gyors és hatékony kezelés. A hagyományos gyógyszeres terápia mellett természetes eredetű összetevőket tartalmazó, helyileg alkalmazható készítmények is elérhetőek, amelyek a hüvelygomba kellemetlen tüneteinek enyhítése mellett a gombatörzsek szaporodását is meggátolják.

Ha pár napon belül nem múlnak a kínzó tünetek, keresd fel az orvosodat, biztos diagnózist ugyanis csak orvosi vizsgálat során kaphatunk.

A megelőzésre ugyancsak törekedni kell, ugyanis életmódunk, szokásink megváltoztatásával sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért.

Ha nem múlnak a tünetek, keressük fel nőgyógyászunkat, mert biztos diagnózist csak orvosi vizsgálat során kaphatunk Forrás: Shutterstock

A teljesség igénye nélkül pár pontban összegyűjtöttük, mit tegyél és mit ne annak érdekében, hogy elkerüld a hüvelygombát:

  • Viselj lezser alsóneműt, a tangát tartogasd különleges alkalmakra!
  • A vizes fürdőruhát azonnal cseréld le szárazra, ezzel elkerülheted a gomba szaporodásához kedvező feltételek kialakulását.
  • Sporttevékenységek után (vagy akár közben is) cseréld le az átizzadt alsóneműt!
  • A strandbüfék kínálatából mértékkel fogyassz, hiszen nem feltétlenül alakbarát, ráadásul a túlzott szénhidrátbevitel az immunrendszert is gyengítheti.
  • A fogamzásgátlásra is ügyelj, bizonyos hormontartalmú eszközök használata hajlamosíthat a hüvelygombára. Ha nálad már többször is előfordult, kérj nőgyógyászodtól tanácsot az aktuálisan használt fogamzásgátlód cseréjére vonatkozóan!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.