A világon 13 767 548 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban: a hazánkkal szomszédos országokban is egyre rosszabb a helyzet.

Az egész világ a járvány újbóli fellobbanásától tart. Az Osztrák Orvosi Kamara azt szorgalmazza, hogy a következő hónapokban a bevásárlóközpontokban, illetve az üzletekben ismét tegyék kötelezővé a szájmaszkot. Németországban meghaladta a 200 ezret az igazolt koronavírus-fertőzések száma, az aktív esetek száma viszont csupán ötezer körül van a több mint 83 millió lakosú országban.

A járvány kezdetétől eltelt nagyjából hét hónapban 200 260 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust Németországban.  

Horvátországban és Szlovéniában sem mérséklődik jelentősen az új koronavírussal fertőzöttek napi száma: Horvátországban a testület jelentése szerint szerdán 86-tal nőtt és elérte a 4039-et az új fertőzöttek száma. Az aktív betegek teljes száma 1190.

Horvátországban június közepén kezdett romlani a járványhelyzet, a legtöbb megbetegedést, 140-et, a múlt pénteken regisztráltak az országban. A vírus családi összejöveteleken, esküvőkön, keresztelőkön és érettségi banketteken terjedt. A legtöbb fertőzött Zágrábban és Split-Dalmát megyében van.

Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 1897-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. A diagnosztizált betegek közül mindössze 19-en vannak kórházban, közülük egyet ápolnak intenzív osztályon - írja a Ripost.

Horvátországban és Szlovéniában is kötelező a szájmaszk viselése a legtöbb zárt helyen: a szlovén vezetés a 10 főnél nagyobb tömeges rendezvényeket is betiltotta. A magyarországi aktív fertőzöttek száma jelenleg 528 fő, míg a világon már közel 14 millió koronavírus fertőzött van.

Forrás: Shutterstock