Az új vérvizsgálat akár 4 évvel a hagyományos tesztek és az első tünetek előtt kimutathatja a kóros sejtburjánzást. 

A rák korai felismerése kulcsfontosságú, csökkentheti a betegség halálos áldozatainak számát, ezért számít hatalmas felfedezésnek az a vérvizsgálat, amelyet a tudósok kifejlesztettek. Négy évvel az első tünetek megjelenése előtt képes kimutatni ötféle rákot: a gyomor-, a nyelőcső-, a bél-, a tüdő- és a májrákot. 

Akár 4 évvel a hagyományos vizsgálatok előtt képes kimutatni a kóros sejtburjánzást az új vérvizsgálat - Képünk illusztrációForrás: Thinkstock

A PanSeer nevű vizsgálat képes kiszűrni a vérből azokat a DNS fragmentumokat, amelyek magukban hordozzák az említett ötféle rák jeleit. Ez  azt jelenti, hogy nem a rák kialakulásának esélyét mondja meg a vérvétel, hanem kiszűri azokat a már meglévő kóros elváltozásokat, amelyek egyelőre nem okoznak tüneteket.

A cél az lenne, hogy ezt a tesztet az orvosok minden éves szűrővizsgálat során elvégezzék, ehhez azonban még további vizsgálatokra lesz szükség. Egyelőre 600 olyan embert vizsgáltak, akiknél korábban nem diagnosztizáltak rákot. A teszt után azonban 200 embernél mutattak ki kóros sejtburjánzást, amelyet más vizsgálatok is igazoltak - írja a Ripost a Nature Communications tudományos folyóirat nyomán.