Ez a vérvizsgálat 4 évvel a hagyományos tesztek előtt mutathatja ki a rákot

Forrás: Thinkstock -
vérvizsgálat rák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az új vérvizsgálat akár 4 évvel a hagyományos tesztek és az első tünetek előtt kimutathatja a kóros sejtburjánzást. 

A rák korai felismerése kulcsfontosságú, csökkentheti a betegség halálos áldozatainak számát, ezért számít hatalmas felfedezésnek az a vérvizsgálat, amelyet a tudósok kifejlesztettek. Négy évvel az első tünetek megjelenése előtt képes kimutatni ötféle rákot: a gyomor-, a nyelőcső-, a bél-, a tüdő- és a májrákot.

Akár 4 évvel a hagyományos vizsgálatok előtt képes kimutatni a kóros sejtburjánzást az új vérvizsgálat - Képünk illusztráció Forrás: Thinkstock

A PanSeer nevű vizsgálat képes kiszűrni a vérből azokat a DNS fragmentumokat, amelyek magukban hordozzák az említett ötféle rák jeleit. Ez azt jelenti, hogy nem a rák kialakulásának esélyét mondja meg a vérvétel, hanem kiszűri azokat a már meglévő kóros elváltozásokat, amelyek egyelőre nem okoznak tüneteket.

A cél az lenne, hogy ezt a tesztet az orvosok minden éves szűrővizsgálat során elvégezzék, ehhez azonban még további vizsgálatokra lesz szükség. Egyelőre 600 olyan embert vizsgáltak, akiknél korábban nem diagnosztizáltak rákot. A teszt után azonban 200 embernél mutattak ki kóros sejtburjánzást, amelyet más vizsgálatok is igazoltak - írja a Ripost a Nature Communications tudományos folyóirat nyomán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.