Az intim higiéniára mindig érdemes figyelmet fordítanunk, nyáron különösen! A meleg és a nedves környezet ugyanis kedvez a baktériumok és gombák szaporodásának, így a strand akár a hüvelyi fertőzések melegágya is lehet. Néhány szabály betartásával azonban megelőzhetjük az intim területünkre leselkedő betegségek kialakulását.

Nyáron az intim területünket fenyegető kórokozók száma gyorsan megnőhet, ugyanis a meleg és a nedves környezet ideális a szaporodásukhoz. A nőknek ezért kánikula idején a szokásosnál is nagyobb hangsúlyt kell fektetniük az alapvető higiéniai szabályok betartására, így ugyanis elkerülhetők a kellemetlen tünetekkel járó makacs fertőzések kialakulása, de legalábbis csökkenthetjük ezek esélyét.


A kevesebb néha többAz intim higiénia fő szabálya, hogy nem szabad sem elhanyagolni, sem pedig túlzásba vinni. Utóbbi főként a mosakodószerek használatára és a felesleges hüvelyöblítésre (irrigálásra) vonatkozik. A hüvely ugyanis öntisztító, semmilyen szerre nincs szüksége ahhoz, hogy megőrizze egészségét és fenntartsa a belső egyensúlyt. Az sem mindegy, hogy a külső nemi szerveket mivel tisztítjuk: fontos, hogy illatmentes anyagot használjunk! Ne essünk abba a hibába, hogy a fokozott fertőzésveszély elkerülése érdekében túlzásba visszük a nemi szerveink tisztítását.

Nem mindegy, hogy a külső nemi szerveket mivel tisztítjuk: fontos, hogy illatmentes anyagot használjunkForrás: Shutterstock

Nem mindegy, mit viselünkA megfelelő fehérneműk kiválasztása nyáron különösen fontos, hiszen a nagyon szűk, műszálas anyagból készült bugyik akadályozzák a megfelelő szellőzést. A melegben egyébként is sokkal többet izzadunk, ezek az anyagok pedig csak fokozzák a verejtékezést. Az izzadt, nedves és meleg környezet pedig a baktériumok szaporodását segítheti elő. Mindig pamutból készült fehérneműt viseljünk, és ha szükséges, egy nap többször is leválthatjuk.


Legyünk mozgásbanHa sokáig ülünk egyhelyben, azzal szintén nem segítjük elő az intim terület megfelelő szellőzését, ezért érdemes időnként felállnunk és sétálnunk egyet különösen akkor, ha ülőmunkát végzünk. Amennyiben hosszú út előtt állunk, a megfelelő ruházat kiválasztásával tehetünk sokat a fokozott izzadás megelőzéséért: természetes, pamutból készült, lenge öltözékben induljunk el.


Gyakori betét- és tamponcsereNyáron különösen nagy figyelmet kell fordítanunk menzesz idején a megfelelő tampon vagy betét kiválasztására: ezek lehetőleg illatanyagoktól mentesek legyenek, emellett pedig gyakori cseréjük is rendkívül fontos. Természetesen, ha tehetjük, ne erre az időszakra tervezzük a strandolást, ugyanis a menstruáció alatt fogékonyabbak lehetünk a fertőzésekre.

Nyáron különösen nagy figyelmet kell fordítanunk menzesz idején a megfelelő tampon vagy betét kiválasztásáraForrás: Shutterstock

Figyeljünk a szőrtelenítésreA nők többsége nyáron sokkal gyakrabban szőrteleníti az intim testrészeit, főleg strandolás előtt. Érdemes azonban nem aznap, hanem egy nappal korábban elvégeznünk a gyantáztatást vagy borotválkozást, ugyanis ezek a műveletek felsérthetik az érzékeny bőrt, amely így hajlamosabbá válik a különböző fertőzésekre.


Cseréljünk fürdőruhátStrandra készülve mindig célszerű több fürdőruhát bepakolnunk, és nem csupán a váratlan balesetek esetére. Fürdőzés után ugyanis érdemes mindig szárazra váltanunk, még ha ez elsőre kényelmetlenségnek tűnik is. Ha ugyanis nedves fürdőruhában üldögélünk, azzal a baktériumoknak és kórokozóknak kedvezünk.

Fürdőzés után érdemes száraz bikinire váltanunkForrás: Shutterstock

Használjunk papucsotStrandon – leszámítva a vízben tartózkodást – minden nyilvános helyen viseljünk papucsot. Habár kényelmesnek tűnhet mezítláb járkálni, ezzel a gombás fertőzést kockáztathatjuk, főleg a mosdókban. Természetesen ott arra is ügyelnünk kell, hogy ne érjünk hozzá a WC ülőkéjéhez, és ha lehet, készüljünk nedves törlőkendővel és kézfertőtlenítővel is.