A hüvely problémák nem csak kellemetlen tünetekkel járnak, de komoly szövődményei is lehetnek. Tudtad, hogy a hüvelygondok háttérben a helytelen táplálkozás is állhat?

A hüvely egészségének megőrzése nem mindig könnyű feladat, ugyanis a megfelelő pH-értéket nehéz megtartani. Az egyensúlyt sok dolog felboríthatja, ilyenek a gyulladásos betegségek, a szexuális úton terjedő fertőzések, lelki okok. Kevesen tudják azonban, hogy a helytelen étkezés is fel tudja borítani a hüvely egyensúlyát. Számos olyan étel van viszont, amik elősegítik a hüvely egészséges működését.

VörösáfonyaA vörösáfonya leve jót tesz a húgyutaknak, segít megőrizni az egészséges működését, valamint a fertőzések kialakulását is gátolja. A rendszeres áfonyafogyasztással elősegíthetjük a hüvely egészséges működését is.

A vörösáfonya jót tesz a húgyutaknak és elősegíthetjük a hüvely egészséges működésétForrás: Shutterstock

Joghurt

A joghurt segít fenntartani a bél-és a hüvelyflóra egészségét, megakadályozza a káros baktériumok elszaporodását, a tejsav pedig segít a megfelelő kémhatás fenntartásában is. Napi egy doboz cukrozatlan natúr joghurt segít a megelőzésében és a hüvelyflóra egészségének megtartásában.

SzójaA szójában lévő fitoösztrogén segít megakadályozni a hüvely kiszáradását. Omega -3 zsírsavakat is tartalmaz, valamint gyulladáscsökkentő vitaminokat és ásványi anyagokat is.

LenmagHasonlóan kedvező hatású lehet lenmag is, amiben cink található, ami csökkenti a viszketést és az irritációkat.

A lenmag csökkenti a viszketést és az irritációtForrás: Shutterstock

Ezeket kerüld!Ha folyamatosan szeretnéd megőrizni az intim egyensúlyt, kerüld a finomított cukor fogyasztását, a magas glikémiás indexű ételeket, illetve a mesterséges színezékeket és tartósítószereket tartalmazó élelmiszereket is.

Tudtad?Ha a hüvely ökológiai egyensúlya valami miatt felborul, a Lactobacillusok száma csökken, így a hüvely pH-érték emelkedni kezd, ami a baktériumok elszaporodásához, gyulladásokhoz vezethet. A hüvelyflóra leggyakrabban antibiotikum szedését követően borul fel, de a túlzott hüvelyöblítés is ártalmas lehet.
Ha a hüvelyflóra egyensúlya felborul, elsősorban a hüvely pH-értéket kell normál tartományba tolni.