Tudtad? Megfelelő étkezéssel is elősegítheted a hüvelyflórád egészségét!

Forrás: Shutterstock -
vitagyn2020 egészség ph-egyensúly hüvelyflóra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hüvely problémák nem csak kellemetlen tünetekkel járnak, de komoly szövődményei is lehetnek. Tudtad, hogy a hüvelygondok háttérben a helytelen táplálkozás is állhat?

A hüvely egészségének megőrzése nem mindig könnyű feladat, ugyanis a megfelelő pH-értéket nehéz megtartani. Az egyensúlyt sok dolog felboríthatja, ilyenek a gyulladásos betegségek, a szexuális úton terjedő fertőzések, lelki okok. Kevesen tudják azonban, hogy a helytelen étkezés is fel tudja borítani a hüvely egyensúlyát. Számos olyan étel van viszont, amik elősegítik a hüvely egészséges működését.

Vörösáfonya

A vörösáfonya leve jót tesz a húgyutaknak, segít megőrizni az egészséges működését, valamint a fertőzések kialakulását is gátolja. A rendszeres áfonyafogyasztással elősegíthetjük a hüvely egészséges működését is.

A vörösáfonya jót tesz a húgyutaknak és elősegíthetjük a hüvely egészséges működését Forrás: Shutterstock

Joghurt

A joghurt segít fenntartani a bél-és a hüvelyflóra egészségét, megakadályozza a káros baktériumok elszaporodását, a tejsav pedig segít a megfelelő kémhatás fenntartásában is. Napi egy doboz cukrozatlan natúr joghurt segít a megelőzésében és a hüvelyflóra egészségének megtartásában.

Szója

A szójában lévő fitoösztrogén segít megakadályozni a hüvely kiszáradását. Omega -3 zsírsavakat is tartalmaz, valamint gyulladáscsökkentő vitaminokat és ásványi anyagokat is.

Lenmag

Hasonlóan kedvező hatású lehet lenmag is, amiben cink található, ami csökkenti a viszketést és az irritációkat.

A lenmag csökkenti a viszketést és az irritációt Forrás: Shutterstock

Ezeket kerüld!

Ha folyamatosan szeretnéd megőrizni az intim egyensúlyt, kerüld a finomított cukor fogyasztását, a magas glikémiás indexű ételeket, illetve a mesterséges színezékeket és tartósítószereket tartalmazó élelmiszereket is.

Tudtad?

Ha a hüvely ökológiai egyensúlya valami miatt felborul, a Lactobacillusok száma csökken, így a hüvely pH-érték emelkedni kezd, ami a baktériumok elszaporodásához, gyulladásokhoz vezethet. A hüvelyflóra leggyakrabban antibiotikum szedését követően borul fel, de a túlzott hüvelyöblítés is ártalmas lehet.
Ha a hüvelyflóra egyensúlya felborul, elsősorban a hüvely pH-értéket kell normál tartományba tolni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.