Stresszes vagy? Vedd komolyan, ugyanis könnyen depresszióhoz vezethet!

depresszió stressz remotiv2020
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincs olyan ember, akin ne lenne időről időre úrrá a feszültség. Mindannyiunk életében vannak olyan helyzetek és időszakok, amelyek megterhelőek, szorongással és stresszel járnak. Ha azonban ez nem csak egy rövid periódus, és a feszültség nem enyhül, azt komolyan kell venni. A tartós stressznek ugyanis számos nagyon komoly negatív hatása van a szervezetre, depresszióba is átcsaphat, ezért nem szabad félvállról venni. Legyünk úrrá rajta, mielőtt az uralkodna el rajtunk.

A stressz az élet velejárója, elkerülni nem, de kezelni lehet és kell is, főleg abban az esetben, ha a feszültség és a szorongás állandósul. A folyamatos stressz sok negatív következménnyel lehet mind a fizikai, mind a mentális egészségünkre. Növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, felboríthatja a hormonrendszerünket, ráadásul depresszióhoz is vezethet. Az állandó stressz tehát nagyon komolyan igénybe veszi a testünket és a lelkünket, ezért nagyon fontos, hogy ne vegyük félvállról.


Kiváltó okok

Stresszes helyzeteket és feszültséget számos esemény előidézhet. A szorongás következhet külső elvárások, vagy belső bizonytalanság miatt, de okozhatja rossz egészségi állapot, magánéleti problémák, pénzügyi vagy éppen munkahelyi nehézségek. Ha a gondok nem szűnnek, vagy nem találjuk rájuk a megoldást, a stressz könnyen eluralkodhat az életünkön, és átcsaphat egy sokkal súlyosabb állapotba, a depresszióba.

A szorongást okozhatja pénzügyi vagy éppen munkahelyi nehézség Forrás: Shutterstock

Depresszió


Ezt a hangulatzavart gyakran összekeverik azzal, ha valaki átmenetileg valamilyen negatív esemény miatt szomorúvá vagy levertté válik. A depresszió ennél jóval komolyabb: ez tartósan, hosszabb időn át fennálló hangulatzavar, melyet többek között az életkedv hiánya, az érzelmek megélésére való képtelenség jellemez. Nagyon nehéz felismerni, mivel a lelki gondokat sokan még mindig tabuként kezelik, és inkább elrejtik a betegségüket. Pedig kulcsfontosságú, hogy időben felismerjük, beismerjük, és tegyünk ellene.


Kezelése

A depresszió kezelését általában a gyógyszeres terápia jelenti, melyet szakorvos ír elő. Ha az állandó stressz a depresszió kiváltó oka, mindenképp érdemes valamilyen stresszkezelő technikát is elsajátítani. A saját lelki és testi egészségünk megóvása érdekében tegyük meg a folytonos szorongás és feszültség ellen mindent, amit csak lehet!

Orvosi segítség

A súlyos, hosszú ideje fennálló feszült, szorongó állapot esetén mindenképpen szakorvos bevonása szükséges. Az egyik legfontosabb, hogy ne féljünk orvoshoz fordulni. Ha a stressz befolyásolja a munkahelyi teljesítőképességünket, hatással van a társas kapcsolatainkra és a hangulatunkra, ha úgy érezzük, nem tudunk tőle szabadulni, akkor érdemes szakember tanácsát kérni. Számos olyan módszer van ugyanis, ami segít felismerni és kezelni a stresszes helyzeteket.

Társas kapcsolatok

A társas kapcsolatoknak alapvető hatása van az életünkre, ezért természetesen akkor is nagyon fontosak, amikor nehéz, feszültségekkel teli időszakba kerülünk. A szeretteink, barátaink támogatása segíti a feszültséggel, stresszel való megküzdést.

A szeretteink, barátaink támogatása segíti a feszültséggel, stresszel való megküzdést Forrás: Shutterstock

Mozgás

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a rendszeres testmozgásnak mennyi pozitív hatása van mind a lelki, mind a fizikai egészségünkre. Az edzés egyrészt növeli a magabiztosságot és az önbizalmat, másrészt a mozgás hatására endorfin szabadul fel, ami hozzájárul a jó közérzethez, az idegrendszer hatékony működéséhez és a boldogságérzethez is.


Gyógynövények

A feszültség és a stressz oldására gyógynövényeket is használhatunk. Számos olyan vény nélkül kapható készítményt érhetünk el a patikában, amelyek segítenek egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb élet elérésében, de természetesen fontos, hogy szakértővel konzultáljunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.