Barcelonai orvosok egy csoportja szerint a cink segíthet a vírus legyőzésében: laboratóriumi vizsgálatokkal követték nyomon a kórházban ápolt fertőzöttek vérének cinkszintjét. 

A barcelonai Del Mar Kórház orvosa, Dr. Roberto Guerri-Fernandez és az általa vezetett csoport azt találta, hogy a cink segíthet legyőzni a koronavírust. Laborítóriumi vizsgálatok segítségével követték 249 beteg eredményeit, akik koronavírus-fertőzés miatt kerültek kórházba március és április között. A betegek átlagéletkora 63 év volt, és 21 beteg hunyt el a fertőzés következtében.

Vizsgálataik szerint az alacsonyabb cinkszint összefüggésben állt a betegség során fellépő súlyosabb gyulladással. Az összes beteg cinkszintjét vizsgálták beérkezéskor, az átlagos szint 61 mikrogramm/ deciliter volt. A COVID-19 miatt elhunytak között azonban a vér cinkszintje sokkal alacsonyabb volt, átlagosan csak 43 mcg/dl, ezzel szemben a betegséget túlélők vérében a cinkszint átlagosan 63 mcg/dl volt.

A cink segíthet - Képünk illusztrációForrás: Shutterstock

A tanulmány szerint összességében, és az olyan tényezők figyelembevétele után, mint az életkor, a nem, a betegség súlyossága és a kapott kezelések, a vérben lévő cink-növekedés 7%-kal csökkentette annak esélyét, hogy a beteg meghal. A bizonyításhoz azonban még további vizsgálatokra van szükség, ugyanakkor az Egyesült Államok egyik szakértője, Dr. Len Horovitz tüdőgyógyász elmondta, régóta gondolták, hogy a cinknek immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatása van - írja a WebMD.