Október 10. - A lelki egészség világnapja - Ha úgy érzed, bajban vagy, kérj segítséget

Forrás: Shutterstock -
lelki egészség depresszió szorongás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
 A Lelki Egészség Világszövetsége 1992-ben kezdeményezte azt, hogy legyen a mentális egészségnek is világnapja. Hazánkban1994 óta emlékeznek meg arról, hogy a lelki betegségben szenvedő emberek ugyanolyan emberi méltósággal rendelkeznek, mint bárki más. Az október 10-i világnap célja a figyelemfelkeltés, valamint a pszichiátriai problémákhoz és a pszichiátriai problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek elleni harc, a lelki egészség középpontba állítása.

Az hogy egészségesek vagyunk vagy sem, sok embernél még mindig a fizikai elváltozások és tünetek meglétét vagy hiányát jelenti. A mentális betegséggel élők gyakran vesznek részt kivizsgálásokon, ám a fizikális tüneteik mögött a legtöbb esetben nincs elváltozás. De mégis, mi fáj ilyenkor?

A depresszió vagy a szorongás szinte minden betegséget tudja "utánozni", a szívpanaszoktól kezdve az emésztési vagy neurológiai elváltozásokig. Az ezekben érintettek nagy többsége fizikai megbetegedést vél felfedezni a tünetek mögött. A negatív leletek természetesen egy ideig megnyugtatóak, de nem egy olyan beszámolót is hallani lehet, hogy az ezekben szenvedők inkább "választanának" egy fizikai megbetegedést, amelyre talán egzaktabb módon lehetne gyógymódot találni.

Ha úgy érzed, bajban vagy, kérj segítséget Forrás: Shutterstock

Arról is egyre többet olvasni, és sokan meg is tapasztalják, hogy a rendszeres testmozgás, a sport nagyon sokat javít a közérzetükön. A mozgás ugyanis megnöveli az agy stresszválaszt mérséklő vegyületének, az úgynevezett noradrenalinnak a koncentrációját. Egy, 1,2 millió ember sporttevékenységének és mentális jóllétének összefüggéseit vizsgáló amerikai tanulmány szerint másfélszer kevesebb „rossz napjuk" volt azoknak, akik edzettek. A kutatás résztvevői úgy nyilatkoztak: havonta átlagosan 3,4 napig volt rossz a hangulatuk, a fizikailag aktívaknak azonban csak két napig. A depresszióval diagnosztizált betegeknél még látványosabb a testmozgás hatása: hét helyett tizenegy napot voltak rosszul azok, akik nem edzettek.

Ma már a mentális zavarok is jól kezelhetők: kiváló terápiás módszerek közül lehet kiválasztani a legmegfelelőbbet, amelyeket szükség esetén gyógyszerrel is meg lehet támogatni.

Az irodalomtörténet sok olyan alkotást számon tart, amelynek alkotója mentális problémával küzdött, és papírra is vetette a démonaival való küzdelmeit. A gyötrelemből kiváló írások születtek, ha érdeklődsz a téma iránt, ajánljuk ezeket neked is.
Ma már a mentális zavarok is jól kezelhetők: kiváló terápiás módszerek közül lehet választani Forrás: Shutterstock

A lelki egészség világnapján muszáj felhívni a figyelmet arra, hogy a mentális problémákat nem szabadna tabuként kezelnünk. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nem szégyen ezekben az esetekben sem segítséget kérni. A kampányok üzenete, hogy a pszichiátriai problémával küzdő embertársaink betegsége nagyrészt az elszigeteltségükből fakad és ezek kizárólag orvosi kezeléssel nem oldhatók meg. Fontos terület, amely társadalmi szintű edukációt kíván meg a pszichiátriai problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek elleni harc.

Akár szervi megbetegedéseket utánzó pszichés problémád van, akár tartósan lehangolt vagy, szorongsz, esetleg a gyakran hullámzik a hangulatod, magányosnak érzed magad, öngyilkossági késztetéseid vannak fordulj szakemberhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.