Október 15. - A kézmosás világnapja: most aktuálisabb, mint bármikor

Forrás: Shutterstock -
kézmosás fontossága kézmosás kézmosási higiénia koronavírus fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Október 15-e a kézmosás világnapja. Ez a nap évről évre az alapos, szappanos kézmosás fontosságára hívja fel a figyelmet, viszont sosem lehet aktuálisabb, mint most, a koronavírus-járvány idején, amikor a vírus távoltartásának a maszkviselés mellett a legfontosabb eleme az, hogy rendesen megtisztítsuk a kezünket. 

Hihetetlen, de kezünk egy négyzetcentiméternyi területén tízmillió baktérium nyüzsög. Számukat azonban csökkenthetjük a gyakori kézmosással. A U.S. Department of Agriculture felmérése szerint az emberek 97 százaléka bizony rosszul mossa a kezét, ezáltal rengeteg baktériumot juttat a lakásába.

Milyen gyakran kell kezet mosni?

Illemhely használata, orrfújás, takarítás, cipőpucolás, nyers hússal való dolgozás, sebkezelés, szemétlevivés, állatsimogatás mindig meg kell mosni a kezünket. Most, a koronavírus-járvány terjedése miatt fontos, hogy még többet mossunk kezet, mint eddig, tehát ne feledkezzünk el róla akkor sem, ha valahonnan hazaértünk, vagy ha beérünk a munkahelyünkre, esetleg edzőterembe. De megelőző kézmosásra is szükség van, például evés, főzés, sminkelés, gyógyszer bevétele vagy sebkezelés előtt.

Milyen a helyes kézmosás?

A langyos-meleg bevizezés után megfelelő adag szappannal 20 másodpercig kell dörzsölni kezeink minden részét ahhoz, hogy alapos legyen a tisztítás: ne feledkezz meg az ujjad közéről, a kézfejről és a nagyujjadról sem. Az alapos öblítés után otthon tökéletes a törölközős szárítás, idegen helyen viszont a papírtörlő a jobb megoldás, amit nyilvános vécék esetén el se dobj addig, amíg azzal a kezedben nem nyitottad ki kifelé menet az ajtót.

Ne feledkezz meg az ujjad közéről, a kézfejről és a nagyujjadról sem Forrás: Shutterstock

Tehát a helyes kézmosás menete pontokba szedve:

1. Nedvesítsd be a kezed!

2. Szappanozd be a kezed, és ügyelj rá, hogy az ujjaid közé, a körmöd alá és a csuklódra is kerüljön a tisztítószerből!

3. Tisztítsd meg az ujjvégeket is, figyelj a hüvelykujjadra is

4. Minimum 20 másodpercig dörzsöld a kezeidet, részletesen átmosva minden részét!

5. Öblíts!

6. A legjobb, hogy ha papírtörlőt használsz, ha nyilvános helyen vagy, a csapot is érdemes a papírtörlővel elzárni, hogy ne fertőződj vissza.

Az UNICEF adatai szerint a fejlődő országokban évente 3 millió gyerek hal meg olyan fertőzésekben, melyek kézmosással megelőzhetők lennének. Emiatt az UNICEF és más szervezetek október 15-ét a kézmosás világnapjának nyilvánították, így is felhívva a figyelmet fontosságára. Magyarországon 2009-ben rendezték meg az első kézmosás-világnapot.

A Semmelweis egyetem oktatóvideóit a helyes kézmosásról itt nézheted meg:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.