A cukorbetegek számára a megfelelő szénhidrátbevitel mennyiségét a diabetológus többek közt a tünetek, a beteg vércukorszintje, testsúlya és fizikai aktivitása, munkavégzésének típusa alapján határozza meg. Rendkívüli odafigyelést igényel, cikkünkben pedig összegyűjtöttünk néhány fontos információt.

Az étrend meghatározása mellett nagyon fontos a rendszeres kontroll, ami történhet diabetológiai szakrendelésen és a háziorvosnál is, attól függően, ki gondozza a beteget. Ez azért fontos, mert a vércukorszintek változása nem csak a gyógyszeres vagy inzulinos terápia módosítását teheti szükségesé, hanem az étrendét is. 

Forrás: Shuttertstock

 Alapok
Lehetőleg olyan ételeket kell fogyasztani, melyek nem emelik meg számottevően a vércukorszintet, és kerülni kell azokat, melyek hirtelen ugrást idézhetnek elő.

A cukor helyett természetes vagy mesterséges édesítőszereket kell használni, tiltólistás a fehér lisztet és az ebből készült pékáruk, csökkenteni kell a zsírokban gazdag ételek fogyasztását. 2-es típusú cukorbetegség esetén ugyanis nagy figyelmet kell fordítani a testsúly csökkentésére is, hiszen tanulmányok kimutatták, hogy akár már pár kilós súlycsökkenés is sokat javít a betegen - írja az egészségkalauz.hu

Mennyit?

Tévhit, hogy diabéteszes emberek sokkal kevesebbet ehetnek, mint az egészség társaik. Alapvetően arról van szó, hogy kevesebbet, de többször és rendszeresen kell étkezniük. A szakértők nem javasolják, hogy 50 grammnál több szénhidrátot jutassanak egyszerre a szervezetükbe. Ugyanis az ettől magasabb tömegű szénhidrátbivetelt, még az inzulin is nehezen tudja kezelni.