Így előzhető meg a 2-es típusú cukorbetegség - November 14. - A diabétesz világnapja

cukorbetegség magazin diabétesz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
November 14. a Diabétesz Világnapja. Ezen a napon született Frederick Banting, aki Charles Besttel együtt fedezte fel az inzulint 1922-ben. A Diabétesz Világnapot első alkalommal 1991-ben szervezett a Nemzetközi Diabetes Szövetség és az Egészségügyi Világszervezet, látva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését. A Diabétesz Világnap logója egy kék kör, ami egyben a cukorbetegség nemzetközi jelképe is. Ez a logó egy szimbólum, amely cukorbetegséggel küzdők közösségét jelképezi.

A cukorbetegség a szénhidrát-anyagcsere betegsége, legjellemzőbb és legegyértelműbb tünete, hogy megemelkedik a vércukorszint. A betegség akkor alakul ki, ha a szervezetben megszűnik vagy csökken az inzulintermelés, illetve ha az inzulin nem működik megfelelő hatékonysággal. Alapvetően két típusa van az egyik az 1-es, a másik a 2-es típus. Mit kell tudni ezekről?

1-es típusú cukorbetegség

Az 1-es típusú cukorbetegség inkább a gyermekeket és a tinédzsereket érinti, de fiatal felnőtteknél is megjelenhet és az egész életen át tart. Az 1-es típusú diabéteszesek úgynevezett inzulinhiányos betegek, náluk sokkal gyakrabban fordulnak elő súlyosabb tünetek, mint a 2-es típusnál. Ha nem kapnak időben inzulint, nagyon gyorsan rossz állapotba, akár kómába is kerülhetnek. Az 1-es típusnak két fajtája van: az egyik az autoimmun, a másik az úgynevezett idiopátiás, azaz ismeretlen eredetű. Az előbbi a gyakoribb, a betegség elején a vérből ki lehet mutatni a betegségért felelős antitesteket. Az 1-es típusú cukorbetegek jellemzően életük végéig inzulinra szorulnak, ez alól egyedül akkor mentesülnek, ha van mód hasnyálmirigy-transzplantációra.

Az 1-es típusú cukorbetegség inkább a gyermekeket és a tinédzsereket érinti Forrás: Shutterstock

Tünetek

Az 1-es típusú cukorbetegség esetében a beteg sokat iszik, gyakran és sokat vizel, emellett fogyni kezd, pedig sokat eszik. Ez azért van így, mert a szervezete nem tudja hasznosítani a szénhidrátot. Az ilyen figyelmeztető jeleknél orvoshoz kell fordulni.

2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség általában idősebb korban alakul ki, főleg elhízottaknál, illetve nem túlsúlyos, de inzulinrezisztens felnőtteknél. Felismerése idején inzulinkezelésre rendszerint még nincs szükség, első körben elég az életmódváltás, elegendő a diétára és testsúlyra, a testmozgásra való odafigyelés. Emellett metformin hatóanyagú gyógyszerek adása is szóba jöhet. Ha az életmódváltás és kezelés hatására a testsúly jelentős mértékben csökken, a 2-es típusú cukorbetegség vissza is fejlődhet egy korábbi pre-diabétesz stádiumba.

A 2-es típusú cukorbetegség felismerése idején inzulinkezelésre rendszerint még nincs szükség, első körben elég az életmódváltás Forrás: Shutterstock

Tünetek


A 2-es típusú cukorbetegséget gyakran csak akkor veszik észre, amikor már kialakultak a szövődményei.Kiszűrheti a szemorvos, vagy valamilyen egészen mást célzó vérvétel során is kiderülhet, hogy a vércukorral is baj van. A normál, éhgyomorra mért vércukorszint határértéke 6 mmol/l.

Szövődmények

A cukorbetegség leggyakoribb szövődményei, a látásromlás, szív- és érrendszeri problémák, a láb ereinek és idegeinek károsodása, veseelégtelenség-

Megelőzés

A 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében fontos a finomított szénhidrátok csökkentése, a rendszeres testmozgás és a változatos étrend: hal, szárnyasok, gyümölcs, zöldség, rostok. Bár a betegségre való hajlam sok esetben öröklődik, a hajlamosító tényezők között fontos kiemelni a helytelen táplálkozást, a mozgásszegény életmódot és az ezek következtében kialakuló elhízást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.