húgyúti fertőzés hólyaghurut gyógytea egészség gyógynövény otthoni gyógymód gyógymód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hólyaghurut komoly dolog, de néha otthon is kezelhető a probléma. Cikkünkben öt házi gyógymódot mutatunk, és azt is megtudhatod, mikor kell orvoshoz fordulni.

A hólyaghurut kialakulásának okai

A hólyaghurutot leggyakrabban valamilyen fertőzés okozza, a fertőzést pedig azok a baktériumok váltják ki, amik a húgycsövön keresztül jutnak a húgyhólyagba. A betegség kialakulásáért sokszor az E.coli baktériumok felelnek. Ezek a természetes bélflórában fordulnak elő, és vizeletürítést követően, szexuális érintkezéssel vagy helytelen tisztálkodás miatt kerülnek a húgycsőbe. Vírusok vagy gombák kevesebb eséllyel okoznak ilyen betegségeket. Terhesség alatt könnyebben alakulhat ki hólyaghurut, a hormonváltozások miatt ugyanis a húgyutak kiszélesednek, a kórokozók pedig könnyebben bejutnak a hólyagba.

Csak a nők problémája a hólyaghurut?

Minden második nő legalább egyszer biztosan elkap egy súlyosabb, fájdalmasabb hólyagfertőzést. A belekben megtelepedő bacilusok a húgycső és a végbélnyílás közelsége miatt, valamint a húgyvezeték rövidségének következtében sokkal könnyebben jutnak a húgyhólyagba, mint a férfiaknál. Náluk a hosszú húgycső és a prosztata baktériumellenes váladéka védelmet nyújt a gyulladás ellen.

A hólyaghurut komoly dolog, de néha otthon is kezelhető a probléma Forrás: Shutterstock

Tünetek:

A hólyagfertőzésnél ezek a tünetek lépnek fel leggyakrabban:
- fájdalom és égető érzés vizeléskor
- alhasi fájdalom
- gyakori vizelési inger
- zavaros, kellemetlen szagú vagy véres vizelet
- láz, hidegrázás

Az orvostudomány kétféle hólyaghurutot különböztet meg: a heveny hólyaghurutot és a szövődményes hólyaghurutot. A heveny hólyaghurut az egyszerű húgyúti fertőzés, ezt azonosítjuk általában felfázásként. A szövődményes hólyaghurut esetében a gyógyulást nehezíti az erősen legyengült immunrendszer, vagy a vizeletelvezető rendszerben kialakult kóros eltérés. A tünetek hasonlóak a heveny és a komplikált hólyaggyulladás esetében, utóbbinak azonban hosszabb a lefolyása.

Otthoni gyógymódok enyhe tünetek esetén

A heveny vagy másnéven egyszerű hólyaghurut enyhe tünetei otthon is jól kezelhetőek, az antibiotikum nem minden esetben szükséges. Az első, legapróbb jelekre bevethetjük a következő házi gyógymódokat:

Sok ivás, sok pisilés


Elsőre nem tűnhet jó ötletnek, hogy sokat igyunk, hiszen a betegség egyik tünete a fájdalmas vizelés. Sok pisiléssel azonban kiüríthetjük a hólyagból a kórokozókat, kiöblíthetjük a húgyutakat. Ha visszatartjuk a vizeletet, akkor a baktériumok elszaporodhatnak, átterjedhetnek a húgyvezetékre, a vesemedencére, súlyos gyulladást okozva ezzel. A fertőzés ideje alatt kerülni kell a kávét, a citromlevet és az alkoholt, ezek irritálják a hólyagot. Vizet vagy cukrozatlan teát viszont sokat kell fogyasztani.

Igyunk sok vizet vagy cukrozatlan teát! Forrás: Shutterstock

Gyógyteák

Vannak kifejezetten a vesére és a hólyagra készült teakeverékek. Ezek általában tartalmaznak medveszőlő levelet, mely antibakteriális hatású. A nyírfalevelet tartalmazó teáknak vízhajtó hatása van, akárcsak az aranyvesszőnek, ami görcsoldó és gyulladáscsökkentő is. Csalánt, borókát és macskaszakállt tartalmazó teakeverékek fogyasztása is ajánlott. Ezeket gyógyszertárakban lehet beszerezni.

Meleg

Egy melegvizes palack ellazítja a testet és enyhíti a fájdalmat. Vigyázzunk, ne legyen túl forró a víz, mert égethet, ha az alhasra helyezzük. Alternatív megoldásként ülőfürdőt is vehetünk, ami serkenti a vérkeringést, aktiválva ezzel a test öngyógyító erejét. Hólyaghurut esetén fontos, hogy melegen tartsuk magunkat.

Torma és sarkantyúka

A tormának és a sarkantyúkának antibiotikus hatása van, enyhítik a felfázásos tüneteket, és megelőzésképpen is érdemes fogyasztani mindkettőt. A baktériumok elszaporodását a murtárolajak fogyasztásával akadályozhatjuk meg.

Fogyasszunk tormát! Forrás: Shutterstock

Amennyiben a tünetek pár nap alatt nem múlnak, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, és az általa javasoltakat követni!

Tőzegáfonya - Igen vagy nem?

A kérdésre nincsen egyértelmű válasz. Az 1990-es években végeztek néhány kutatást, hogy a tőzegáfonya kapszula valóban hatásos-e húgyúti fertőzések esetén. Egyes tanulmányok pozitív eredményekről számoltak be, míg mások arra jutottak, hogy nem tesz hozzá a gyógyuláshoz. Az elmúlt évek egyik legnagyobb, legalaposabb kutatását az amerikai Yale Egyetem munkatársai végezték, és arra az eredményre jutottak, hogy a tőzegáfonyának nincsen szerepe a húgyúti fertőzések gyógyításában. Semmi sem szól azonban az ellen, hogy bárki kipróbálja!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.