Egy ágyban az ellenséggel - avagy a szex és a felfázás közötti „titkos” kapcsolat

Forrás: Shutterstock -
felfázás szex hólyaghurut urzinol2020
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A felfázás kellemetlen tüneteit sok nő a szexuális együttlétekkel összefüggésben tapasztalja. Ennek oka a női intimtájék anatómiája, a végbél-, a hüvely- és a húgycsőnyílás közelsége. Az E. coli bélbaktérium a végbél környékéről az aktus során a hüvelybe sodródhat, majd onnan a hólyagba feljutva megtapad és gyulladást okozhat. De hogyan előzhetjük meg a kellemetlenségeket, és mit tehetünk, ha már megtörtént a baj?

Az E. coli baktérium a bélflóra természetes része. A szexuális aktus során a bélbaktériumok a végbélnyílás környékéről a hüvelybe és a húgycsőbe juthatnak. Ha a húgyhólyagba kerülve túlszaporodnak, komoly gyulladást okozhatnak. A szexuálisan aktív nőknél emiatt nagyobb a hólyaghurut kialakulásának kockázata. Az aktussal való szoros összefüggése miatt a jelenséget nászutas betegségként is szokták említeni. A gyakori vizelési inger, a fájdalmas pisilés és az alhasi görcsök elkerülhetők, ha betartjuk az alábbi tanácsokat:

Szex után pisilés


A szexuális aktus után ajánlatos kiüríteni a hólyagot, a pangó vizelet ugyanis kiváló táptalaj a baktériumok gyors szaporodásához. Számuk 17-20 perc alatt képes megduplázódni, így rendkívül gyorsan veszik át az uralmat a húgyhólyagban. Az sem mindegy, hogyan töröljük meg pisilés után az intimtájékot. Ha az irány eddig hátulról előre volt, azt gyorsan meg kell változtatni, mivel így a végbélnyílás környékéről könnyen a húgycsőhöz juthatnak a baktériumok. A helyes tehát az elölről hátulra irányuló törlés.

A szexuális aktus után ajánlatos kiüríteni a hólyagot, a pangó vizelet ugyanis kiváló táptalaj a baktériumok gyors szaporodásához Forrás: Shutterstock

Alapos tisztálkodás

A higiéniára mindkét partnernek kiemelten kell figyelni: sem elhanyagolni, sem túlzásba vinni nem szabad. A túl gyakori mosdás vagy az illatosított intim mosakódószerek használata az ellenkező hatást válthatja ki. A védelmező, természetes savköpeny elpusztul, megkönnyítve a baktériumok dolgát. Langyos víz és egyszerű szappan használata bőségesen elegendő.

Ne maradjon el az óvszer!

Kerüljük az óvszer nélküli szexet, különösen menzesz alatt. A vér és az ondó lúgos kémhatása kedvezőtlenül befolyásolja a hüvely savas pH-ját, szabad utat biztosítva ezzel az E. coli túlszaporodásának és megtapadásának. Ne feledjük, az óvszer kettős védelmet biztosít: a fertőzések ellen és a nem kívánt terhesség ellen is hatásos.

Kerüljük az óvszer nélküli szexet, különösen menzesz alatt Forrás: Shutterstock

A megfelelő fogamzásgátlás

Fontos, hogy körültekintően válasszuk meg a számunkra legmegfelelőbb fogamzásgátló módszert. Kérjük nőgyógyász segítségét, ha hajlamosak vagyunk a húgyúti fertőzésekre. A spermicid gélek vagy a méhen belüli fogamzásgátló eszközök fokozhatják a fertőzések kialakulását és az újrafertőződést is.

És ha megtörtént a baj?

A hólyaghurutot nagyon gyakran antibiotikummal kezelik, de ezek a gyógyszerek nem csak a húgyutakban pusztítják el a baktériumokat. A hüvelyben lévő tejsavbaktériumokat is megsemmisítik, megkönnyítve egyéb betegségek, például a Candida-fertőzését kialakulását. A felfázás első tüneteinél ezért próbálkozzunk gyógynövény tartalmú szerek használatával, a medveszőlőlevél-kivonatot tartalmazó készítmények például gyulladáscsökkentő, antibakteriális és enyhe vízhajtó hatásúak. Ha ezek nem segítenek pár napon belül, vagy ha a tünetek súlyosbodnak, természetesen orvoshoz kell fordulni.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.