Könnyen kivédheted a felfázást, ha ismered és elkerülöd a hajlamosító tényezőket

Forrás: Shutterstock -
felfázás hólyaghurut urzinol2020
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt hiszed, csak hűvösebb időben fázhatsz fel? Azt gondolod, csupán a hideg miatt lehetnek intim problémáid? Ne élj tovább a tévhitek világában: összegyűjtöttünk minden hasznos információt a felfázásról, azaz a hólyaghurutról.

Mi okozza a felfázást?

Ez a betegség nem attól alakul ki, hogy a hideg padlón zokni nélkül mászkálsz, bár tény, hogy a hűvösebb hónapokban gyakoribb az altest lehűlése, ami ezen a területen meggyengítheti a szervezet védekezőképességét. A felfázás igazi okozói a vastagbélben és a hüvelyben lévő baktériumok.
Az esetek döntő többségéért a bélflóra hasznos lakói, az E. coli baktériumok felelősek, melyek a hüvelyben is jelen lehetnek. Mivel a végbélnyílás és a hüvely bemenete a nők esetében nagyon közel található a húgycső külső nyílásához, ezért a kórokozók könnyedén odasodródhatnak, majd feljutva a hólyagba fájdalmas gyulladást, vagyis hólyaghurutot okoznak.

Melyek a felfázás jelei?

Az első tünet a gyakori vizelési kényszer, a vizeletürítés pedig általában égő, csípő érzéssel párosul. Az alhasi fájdalom, görcs is a felfázás jól ismert tünete, ami esetenként olyannyira fájdalmas, hogy képtelen vagy kiegyenesedni. Súlyosabb fertőzés esetén véres vizelet, láz, hidegrázás is előfordulhat.
Mit tehetsz azért, hogy elkerüld a felfázást?

Az első tünet a gyakori vizelési kényszer, a vizeletürítés pedig általában égő, csípő érzéssel párosul Forrás: Shutterstock

Számos egyszerű dolgot tehetsz, amivel minimálisra csökkentheted a felfázás kialakulásának esélyét. Ám először nézzük meg, mik lehetnek a hólyaghurut elsődleges kiváltó tényezői:

Öltözék – Ha nem az időjárásnak megfelelően öltözködsz a hűvösebb időszakban, az altesti lehűlés következtében az erek összeszűkülnek, tehát romlik a húgyhólyag vérkeringése, emiatt pedig csökken a kórokozók elleni küzdelemben nagy szerepet játszó sejtek száma.

Intimhigiénia – A hüvelyflóra megfelelő savas egyensúlyát könnyedén felboríthatja, illetve a hüvelyben található jótékony Lactobacillusok számát megtizedelheti a túlzásba vitt, vagy éppen az elhanyagolt intimhigiénia, mint ahogy a nem megfelelő táplálkozás vagy a különböző, főként hormontartalmú gyógyszerek szedése is. Amennyiben ez bekövetkezik, az intim terület védekezőképessége csökken a baktériumokkal szemben, így azok elszaporodva feljuthatnak a húgycsövön át a hólyagba, ahol gyulladást okoznak.

Szex – Az intim együttlétek során a hüvelyváladék könnyedén bekerülhet a húgycsőbe, de ez történhet akkor is, amikor anális szex után közvetlenül máshová vándorol a párod.

Az intim együttlétek során a hüvelyváladék könnyedén bekerülhet a húgycsőbe Forrás: Shutterstock

Kevés folyadék – Amikor nem iszol eleget, a húgyhólyagot csak ritkábban üríted ki, így a kórokozóknak van idejük megtelepedni és szaporodni a számukra kedvező körülményeket biztosító langymeleg vizeletben.

Nem megfelelő törlési irány – Ha WC-zés után helytelenül, hátulról előre törlöd magad tisztára, azzal kockáztatod, hogy a végbélnyílás környékéről belesodrod az E. coli bélbaktériumokat a hüvelyedbe, húgycsövedbe. A fertőzés lehetőségét növeled azzal is, ha nem mosol kezet WC-használat előtt. Amennyire lehetséges, kerüld a nyilvános mosdók használatát, vagy ha ez elkerülhetetlen, legalább olyankor legyél különösen körültekintő.

Csökkentsd a felfázás esélyét azzal, hogy

• lemondasz a műszálas, szűk alsóruházat és a tanga típusú bugyik viseléséről,
• egyből lecseréled a sportolás miatt átnedvesedett alsódat
• antibiotikum-kúrával egyidejűleg probiotikumot is szedsz,
• törekedsz az egészséges hüvelyflóra védelmére,
• a kádban üldögélés helyett a zuhanyozást választod,
• szex után elmész pisilni, mivel ekkor az aktussal a húgycsőbe kerülő, onnan pedig a hólyagba feljutó kórokozók elszaporodását akadályozhatod meg
• megiszol napi minimum két liter folyadékot,
• nem tartogatod hosszasan a vizeletedet.

Tégy meg mindent azért, hogy elkerüld a felfázást, ha pedig mégis megtörténne a baj, az első tünetek megjelenésekor kezdd el a kezelést!

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.