Akkor lesz eredményes a vakcina, ha mellékhatása van

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Nicolas Armer -
mellékhatás oltás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Falus András immunológus szerint, nem kell megijedni a vakcina mellékhatásaitól. Sőt kijelentette, hogy akkor lesz eredményes a védőoltás, ha apróbb tünetek lépnek fel az embereknél.

Amennyiben nem alakul ki egy helyi kis gyulladás, ha nem fáj a szúrás helye másnap és pirosodik meg, vagy akár nem lesz hőemelkedése az illetőnek, akkor sikertelen az oltás - mondta az Infórádiónak.

Ugyanis a sejteknek meg kell tanítaniuk az immunrendszert emlékezni, arra, hogy itt egy veszélyes kórokozóval áll szemben. Készenlétben tartva a memóriasejteket egy következő baktérium vagy vírus megjelenésére az eredményes védekezéshez, ez pedig nem mehet végbe néhány tünet nélkül - írja a Blikk.

Falus András fotó: Talán Csaba

Őgy véli az oltás nem magánügy, amennyiben nem adatjuk be, nem lehet megfékezni a járványt. Ha csak az ország 30 százaléka kapja meg, nem alakul ki az a védettség, amivel lehetséges lenne leállítani a járványt, ahhoz ugyanis 60-70 százalék kell.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.