Egy főorvos vallott arról, milyen nehéz dolguk van a Covid-osztályon dolgozóknak. Sokszor meg kell küzdeniük a betegekkel, hogy elfogadják a segítséget. Nekik pedig fel kell dolgozniuk, hogy sokukat elveszítik.

A Korányi Intézet főorvosa, Madurka Ildikó őszintén mesélt arról, mennyire nehéz helyzetben vannak a Covid-osztály dolgozói. Például a védőruhában való munka nagyon megkeseríti a mindennapokat. Ő anno pánikrohamot kapott amikor márciusban először kellett felvennie.

,,Beszűkült a látáskörünk, a védőeszközök alatt litereket izzadunk ki. Nem lehet sokat innunk, mert félünk attól, hogy nem tudunk kimenni WC-re, mert az új átöltözést igényelne. A dolgozók fehérneműre veszik fel az egyszer használatos védőruhát, amire felhúzzák a teljesen zárt anorákot. Az arcukat maszkkal, szemüveggel, sapkával és az anorák kapucnijával is védik. Van egy kesztyű, amit a bőrük helyett használnak, erre vesznek fel még egy kesztyűt. Ha pedig szükséges, akkor erre még egy steril kesztyűt is felhúznak" – mesélte az ATV Spirit FM Exkluzív című műsorában.

A fotó illusztráció.Forrás: Shutterstock

Beszéltt arról is, akik lekerülnek a lélegeztetőgépről, azokra 3-4 hét rehabilitáció vár, dietetikusok, gyógytornászok és pszichológusok veszik kezelésbe őket. Ám ez cseppet sem egyszerű, mert a betegek sokszor teljesen maguk alatt vannak.

Gyakran harcolunk a betegekkel, mert elkeseredettek" - árulta el a doktornő.
Ráadásul az egészségügyi dolgozóknak is komoly pszichés megpróbáltatásokon kell keresztül menniük.

„Az intenzíven dolgozó ápolók és orvosok végignézik azt, hogy minden tudásunk ellenére, elveszítünk 35-40-45 éves betegeket is, ha ez bármi mód megelőzhető, akkor azt meg kell tennünk. Nem azt kell elképzelni, hogy bejön egy beteg, nem reagál a kezelésre és hipp-hopp meghal, hanem a betegek megszenvednek azért, hogy meghaljanak, heteken keresztül"
Azt mondja, nem lehet kiszámítani, kin hogy jön ki a betegség.
„Vannak olyan, viszonylag egészséges fiatalok, akiket, ha a fejünk tetejére állunk sem tudunk hazaküldeni, és 3-4 hét kezelés után veszítjük el őket."