Bármilyen meglepő a koronavírus más, a felnőttek által tapasztalt tünetektől eltérő panaszokat okoz a gyermekek esetében.

Azok a felnőttek, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen, általában köhögés, a láz, a szag- és ízérzékelés elvesztését tapasztalták. Ha ilyen vagy hasonló tüneteket érzékelünk, akkor nagy valószínűséggel már gyanakodhatunk arra, hogy elkaptuk a vírust.

A gyermekek esetében azonban más a helyzet, náluk sokkal általánosabb tünetek jelentkezhetnek, amelyek alapján nehezen következtethetünk arra, hogy koronvírusosak. 

A felnőttekkel ellentétben más tüneteket produkál a koronavírus a gyermekeknélForrás: Thinkstock

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) összegyűjtötte azt az öt tünetet, ami a legjellemzőbb a gyermekek körében, ezzel is segítve a vírus terjedésének megállítását - írja a Daily Star.

A leggyakrabban jelentkező tünet a gyermekeknél a fáradtság. A statisztika szerint a a koronavírusos gyermekek 55%-ára jellemző a fáradtság és a levertség, ami a kisbabák, csecsemők esetében nagyfokú sírás, ingerlékenység formájában is megmutatkozhat.

A megkérdezettek 53%-a második leggyakoribb tünetként a fejfájást említette. Szakértők szerint, ha a gyermekünknél koronavírusra gyanakodunk, a fejfájás mellett kérdezzünk rá arra is, hogy a hasa fáj-e, mert sok esetben összefügg a két tünet.

Harmadik helyre, 49%-al a lázat sorolták, ami a felnőttek körében is jelentkezik. Ezt követte a torokfájás, ami az érintett koronavírusos gyermekek 38%-nál fordult elő. A szakértők szerint az esetek 35%-nél az étvágytalanság jelenik meg tünetként, de ez főként a csecsemők esetében figyelhető meg.