Kiderült, milyen tüneteket okoz a gyerekeknél a koronavírus - Más, mint a felnőttek esetében

Forrás: AFP/Denis Lovrovic -
járvány tünetek gyerekek koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bármilyen meglepő a koronavírus más, a felnőttek által tapasztalt tünetektől eltérő panaszokat okoz a gyermekek esetében.

Azok a felnőttek, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen, általában köhögés, a láz, a szag- és ízérzékelés elvesztését tapasztalták. Ha ilyen vagy hasonló tüneteket érzékelünk, akkor nagy valószínűséggel már gyanakodhatunk arra, hogy elkaptuk a vírust.

A gyermekek esetében azonban más a helyzet, náluk sokkal általánosabb tünetek jelentkezhetnek, amelyek alapján nehezen következtethetünk arra, hogy koronvírusosak.

A felnőttekkel ellentétben más tüneteket produkál a koronavírus a gyermekeknél Forrás: Thinkstock

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS)

összegyűjtötte azt az öt tünetet, ami a legjellemzőbb a gyermekek körében, ezzel is segítve a vírus terjedésének megállítását

- írja a Daily Star.

A leggyakrabban jelentkező tünet a gyermekeknél a fáradtság. A statisztika szerint a a koronavírusos gyermekek 55%-ára jellemző a fáradtság és a levertség, ami a kisbabák, csecsemők esetében nagyfokú sírás, ingerlékenység formájában is megmutatkozhat.

A megkérdezettek 53%-a második leggyakoribb tünetként a fejfájást említette. Szakértők szerint, ha a gyermekünknél koronavírusra gyanakodunk, a fejfájás mellett kérdezzünk rá arra is, hogy a hasa fáj-e, mert sok esetben összefügg a két tünet.

Harmadik helyre, 49%-al a lázat sorolták, ami a felnőttek körében is jelentkezik. Ezt követte a torokfájás, ami az érintett koronavírusos gyermekek 38%-nál fordult elő. A szakértők szerint az esetek 35%-nél az étvágytalanság jelenik meg tünetként, de ez főként a csecsemők esetében figyelhető meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.