Vess véget pár egyszerű trükkel a pattanásos bőrnek

kozmetika magazin smink bőrtisztítás pattanás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A pattanások nem csak a serdülőket érintik, felnőttként is előfordulhatnak, elsősorban az arcon. Ezek bizony nagyon kellemetlenül érinthetik az embert, ám van pár dolog, amit ha megteszel, nagyban lecsökkented a kialakulásuk esélyét, és hamarabb megszabadulhatsz tőlük.

A bőrben lévő faggyúmirigyek eltömődése és gyulladása okozza a pattanást. Ez történhet fokozott faggyútermelődés miatt, de a nem megfelelően tisztán tartott bőr is könnyedén válhat pattanásossá.

Ezek vezethetnek a pattanások kialakulásához:

  • hosszan tartó stressz
  • hormonális változás/ zavar
  • ásványi anyag vagy nyomelem hiány
  • emésztési problémák
  • helytelen táplálkozás

A pattanásokat sokan megpróbálják sminkkel eltüntetni, erőszakosan nyomkodni, fogkrémet és egyéb házi praktikát alkalmazni. Ezekkel azonban rosszabbat nem is tehetnének, csak rontanak a helyzeten.

A pattanásokat sokan megpróbálják erőszakosan nyomkodni, de csak rontanak a helyzeten Forrás: Shutterstock

Így kezeld a pattanásos bőrt

Elsőként kezdj el egészségesen étkezni: került a zsírt, a cukrot, valamint a mesterséges adalékanyagokat tartalmazó ételeket. Fogyassz több zöldséget és rostban gazdag táplálékot, a húsokból a soványabbakat válaszd.

Az étkezésen túl, a bőröd tisztántartása is alapvető, hogy csökkentsd a pattanások kialakulásának esélyét. Ebbe elsősorban a reggeli és esti alapos arctisztítás tartozik bele. Ugyanakkor vannak olyan dolgok, melyekre eddig talán még nem is gondoltál.

Az ágyneműt hetente ajánlott cserélni, de abban az esetben, ha zsírosabb a bőröd, a párnahuzatot 2-3 naponta is áthúzhatod.

Meg tudnád tippelni, hogy egy nap hányszor emeled az arcodhoz a mobiltelefonod? A koszos mobil beszennyezi az arcbőrödet is, így fordíts nagyobb figyelmet a tisztántartására.

Az, hogy sminkben alvás rosszat tesz a bőrnek, nem újdonság, ám attól, mert lemosod elalvás előtt, még nem biztos, hogy ténylegesen meg is szabadultál tőle. Hiába használsz sminklemosót, gyakran maradnak például alapozó darabok az arcodon. Az arctisztítás utolsó lépése legyen valamilyen bio kozmetikai, körömvirágot tartalmazó lemosó vagy szappan, ami gyulladáscsökkentő hatású.

Az arctisztítás utolsó lépése legyen valamilyen bio kozmetikai, körömvirágot tartalmazó lemosó vagy szappan, ami gyulladáscsökkentő hatású Forrás: Shutterstock

A sminkecseteket, párnákat is fontos időnként lemosni, ha rendszeresen sminkelsz, akkor akár hetente is rájuk férhet egy alapos tisztítás.

A vastag, több rétegben felvitt alapozás helyett használj inkább valamilyen BB krémet, otthon pedig amennyire lehet, kerüld a sminket.

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor bármit tehetsz, a pattanások megjelennek. Ilyen lehet a hormonális változás – várandósság, változókor -, betegség vagy gyógyszerszedés. Ilyen esetben érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt, profi kozmetikust, és az ő segítségét kérni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.