Ez az online kalkulátor megmutatja, mennyi esély van arra, hogy egy-egy helyiségben elkapjuk a koronavírust.

Bizonyított, hogy a beltéri, zsúfolt terek lehetnek a Covid-19 terjedésének elsődleges helyei, azonban a rizikó a kockázati tényezőktől függően erősödhet vagy gyengülhet. A tudósok kifejlesztettek egy ingyenes, online "eszközt", amely lehetővé teszi, hogy lásd, mennyi az esélye annak, hogy elkapd a vírust. A weboldal az Airbone.com, és ahhoz, hogy megtudd a részleteket, olyan adatokat kell beírnod, mint a helyiség négyzetmétere, a szellőzés, az ott tartózkodó emberek száma, és a belmagasság, de az is fontos, mit csinálunk ott. 

Az adatok alapján a rendszer kiszámolja nekünk, mennyi koronavírus lehet a levegőben, és mennyi idő alatt mekkora veszélynek vagyunk kitéve. A weboldalt a Cambridge-i Egyetem és a Londoni Imperial College kutatói fejlesztették, az alapelv matematikai modelleket használva az, hogy a köhögés és a beszéd által kibocsátott cseppek hogyan terjednek.

"Ez az eszköz segíthet az embereknek a napi tevékenységük és a környezetük kialakításában, hogy kisebb kockázatnak tegyék ki magukat, és másokat"- mondta Savvas Gkantonas.

A tudósok és szakértők arra szeretnék felhívni a figyelmet, mennyire fontos, hogy tartsunk távolságot, mossunk kezet, viseljünk maszkot, és szellőztessünk rendszeresen -írja az IFL Science.

Forrás: Shutterstock