Életveszélyes szövődmény alakulhat ki a koronavírus-fertőzésen átesett gyerekeknél

Forrás: Shutterstock -
szövődmény életveszély koronavírus Kawasaki-szindróma gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus-fertőzésen áteset gyerekek esetén, akár Kawasaki-szindróma is kialakulhat, mely súlyos, akár életveszélyes is lehet.    

A betegséget, a legújabb ismerete alapján fertőzések váltják ki, a koronavírus-járvány során szerzett eddigi tapasztalatok pedig arra mutatnak, hogy a Covid--19 bizony a Kawasaki-szindrómát is előidézheti.

A Kawasaki-szindróma a kis és közepes méretű artériák gyulladásával járó, megbetegedés, mely leginkább 5 éven aluli gyermekeknél fordul elő.
Fő tünetei: láz, kétoldali kötőhártya-gyulladás, ajak- és szájnyálkahártya-gyulladás, tenyéri és talpi bőrpír majd hámlás, kanyarószerű bőrkiütések és a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása.

A Kawasaki-szindróma veszélyét a szívet érintő súlyos szövődmények jelentik. Egyrészt a szív minden rétegét érintő gyulladás alakulhat ki, másrészt pedig kóros tágulat képződhet a szívkoszorúerek kezdeti (proximális) szakaszán, amelyben vérrög keletkezhet. A koszorúér-károsodás súlyos esetben halálos szívinfarktust okozhat.

Forrás: Wikipédia

Ez nem csupán egy teória, tények is alátámasztják.


Az első hullám után, több a járvány által érintett országban is ugrásszerűen megnőtt a Kawasaki-szindrómával diagnoztizált betegek száma: például az Amerikai Egyesült Államokanl, Olaszországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában és Indiában.

Képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

A jelen statisztika alapján, a koronavírus-fertőzésen átesett gyerekek, akiknél utána ezt a betegséget állapították meg, legnagyobb számban kamaszok- írja az Egészségkalauz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.