Valóban hüvelygombám lehet, ha túl sok fehér lisztes pékárut eszem?

hüvelygomba candida micovag2021 pékáru Candida albicans fehér liszt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vissza-visszatérő gombás hüvelyfertőzés előtt sok nő értetlenül áll, nem értik mit csinálnak rosszul, hiszen minden higiéniai szabályt betartanak: jól szellőző, nem túl szűk alsóneműt viselnek természetes anyagokból, rendszeresen és alaposan tisztálkodnak, és amikor még lehetett ilyen helyekre járni, a wellnessfürdőben is mindig gyorsan szárazra cserélték a vizes fürdőruhát... Akkor mégis mi lehet a gond? A megoldás az étkezésben (is) rejlik!

A Candida albicans nevű élesztőgomba, egészséges állapotban kis mennyiségben ugyan, de együtt él velünk. A szervezetünk több területén megtalálható, így a szájüregben, a vaginában (hüvelyben), valamint a bélrendszerben egyaránt. Normális esetben nem okoz problémát, ha azonban az egészséges flóra valamilyen okból megváltozik, a gomba elszaporodik a szájüregben, a bőrön, vagy a hüvelyben, olyankor igen kellemetlen tünetekkel járó gombás fertőzés alakulhat ki.

Tünetek

A gombás hüvelyfertőzés leggyakoribb tünete a megváltozott hüvelyváladék, ami ilyenkor bőséges mennyiségű, sárgásfehér színű és darabos állagú. A jellegzetes, kellemetlen folyáshoz erős viszketés, égő érzés és a szeméremtest duzzanata is társulhat.

A gombás hüvelyfertőzés leggyakoribb tünete a megváltozott hüvelyváladék Forrás: Shutterstock

Hajlamosító tényezők

A fertőzés kialakulásához több tényező is hozzájárulhat:

  • stressz
  • egyes fogamzásgátló módszerek alkalmazása
  • antibiotikumos kezelés
  • várandósság

Van azonban még egy olyan tényező is, amivel kevesebbet foglalkozunk, ez pedig a táplálkozás. A nem megfelelő étkezés következtében a szerveztünk legyengül, emiatt pedig hajlamosabbak lehetünk többek között arra is, hogy gombás hüvelyfertőzésünk alakuljon ki.

Gyógymód

Az úgynevezett Candida-étrend sok eleme segítheti a gyógyulást, azonban az ész nélküli cukor- és szénhidrátmegvonást semmilyen józan és szakmailag megalapozott diétás útmutatás nem támogatja, ráadásul önmagában nem is elég a hüvelygomba legyőzéséhez. Fontos azonban, hogy törekedjünk a szénhidrátbevitel csökkentésére, melyek fő forrásai a különféle fehérlisztből készült pékáruk.

Ám a diéta önmagában biztosan nem elég: a gombás hüvelyfertőzés legyőzéséhez elengedhetetlen lesz valamilyen helyileg alkalmazott gombaellenes kezelés, amely nemcsak a betegség kellemetlen tüneteitől szabadít meg bennünket, hanem segít a kiváltó ok megszüntetésében, azaz meggátolja a gombák szaporodását is.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.