Nagyon rossz hír: ezt a szervet is károsíthatja a koronavírus, cukorbetegség maradhat utána

hasnyálmirigy COVID-19 cukorbetegség koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hasnyálmirigyet is károsíthatja az új típusú koronavírus, a SARS-CoV-2 - állapították meg az Ulmi Egyetemi Klinika kutatói. A Nature Metabolism című tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerzői azt találták, hogy a Covid-19 súlyos lefolyása esetén a hasnyálmirigy inzulintermelő béta sejtjei megfertőződhetnek - áll az Ulmi Egyetem szerdai közleményében.

A tudósok szerint eredményeik arra is magyarázatot adhatnak, miért lépnek fel egyes pácienseknél, akiket a SARS-CoV-2 okozta Covid-19 miatt kezelnek, cukorbetegséghez hasonló tünetek, valamint arra, hogy miért romlik a megfertőződött diabéteszesek cukoranyagcseréje.

Ugyanebben a tudományos lapban korábban a Kieli Egyetem kutatói beszámoltak egy 19 éves fiú esetéről, aki a koronavírus-fertőzés után cukorbeteg lett.

A Covid-19 miatt kezelt páciensek körében újra és újra találni olyan eseteket, ahol a vércukorszint szabályozása sérül - írta Martin Wagner, az ulmi klinika főorvosa, a tanulmány vezető szerzője.
A folyamat kivizsgálására a kutatók hasnyálmirigyszövetet hoztak érintkezésbe az új koronavírussal, és azt találták, hogy a vírus megfertőzi a szövetet.

Ezután elhunyt betegeket vizsgáltak, és kimutatták, hogy amikor a tüdőben már nem maradt vírusfehérje, a hasnyálmirigyben még kimutatható volt. A vizsgált esetekben a páciensek különböző hosszúságú Covid-19 után haltak meg.

A tudósok szerint ez arra utal, hogy a koronavírus-fertőzés gyakoribb és tovább tart, mint korábban vélték.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.