Koronavírus: erre figyelj, ha nyilvános mosdóban jársz

higiénia nyilvános wc koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyilvános mosdók igen veszélyes helynek számítanak a koronavírus szempontjából. Egy tanulmány most arra hívja fel a figyelmet, hogyan használjuk, hogy a lehető legkevesebb esély legyen arra, hogy esetleg ott kapjuk el a betegséget.

Ha tehetjük, inkább kerüljük el a járvány ideje alatt a nyilvános mosdókat. Azonban ha mégis muszáj betérnünk, akkor néhány szabályt mindenképp érdemes betartani.

A globális higiéniai megoldásokkal foglalkozó Essity egy tanulmányban közölte, milyen veszélyeket rejthetnek a mosdók a koronavírus szempontjából.

A fotó illusztráció. Forrás: Shutterstock

Az elektromos kézszárítók segítik a mikrobák, így a koronavírus levegőben való terjedését, tehát ezt kerüljük el. Helyette használjunk papírtörlőkendőt, amely mechanikusan eltávolítja a kezünkről a vírusokat és baktériumokat. Tanácsos kézmosás után ezzel megfogni a kilincset.

A WC-t úgy húzzuk le, hogy lehajtjuk a fedelét, ugyanis ilyenkor aeroszolok szabadulnak fel, ez pedig segíti a vírusterjedést.

A szappanos kézmosást semmiképp se hagyjuk ki, a szappan ugyanis képes elpusztítani a vírust, mivel az érzékeny a benne lévő anyagokra. Az alkoholos kézfertőtlenítők szintén hatásosak.

A tanulmány rávilágít arra, hogy nagyon fontos, hogy a nyilvános WC-k szellőztetve legyenek, hiszen ilyenkor sok ember fordul meg kis helyen. Zárt térben pedig köztudottan könnyebben terjed a vírus.
Ezenkívül tanácsos a lehető legkevesebb időt eltölteni a nyilvános mosdóban, a szabályokat betartva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.