Elsöprő influenza járvány várható jövő télen

Forrás: Shutterstock -
betegség járvány influenza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szakértők attól tartanak, hogy az influenza elleni immunitás csökkenése előkészítheti az utat egy „súlyosabb járvány" előtt.

A tavalyi és idei év egyértelműen a koronavírusról szól, ennek pedig meg lehet később a következménye. Szakértők most arra figyelmeztetnek, mivel a társadalmi távolságtartó intézkedések az influenza vírust egy évszázad óta nem látott szintre csökkentették, így nagy az esélye annak, hogy jövő télen nagyobb erővel robban majd be - írja a Telegraph.

megfázás influenza betegség Forrás: Shutterstock

A tudósok attól tartanak, hogy az influenza elleni immunitás csökkenése - amelyet általában a vírus szezonális keringése tart fenn - utat nyithat az egyik legsúlyosabb influenza járvány kitörése előtt.

"Ha fogadnom kellene, akkor azt mondanám, hogy az elkövetkező télen súlyosabb járvány várható, feltételezve, hogy addigra a korlátozások teljesen megszűnnek. Tényleg kihagytuk az influenzát ezen a télen, ezért az immunitás szintje alacsonyabb, mint ami az elvárt lenne. Valójában nem lehetetlen, hogy a szezonon kívüli járványunk talán inkább ősszel, nem pedig télen lesz" - nyilatkozta John Edmuns professzor.

Az Egyesült Királyságban évente a szezonális influenza 10 000–30 000 embert öl meg, az éves vakcina hatékonyságától függően. Az elmúlt 12 hónapban azonban alig regisztráltak influenzás haláleseteket. Ennek ellenére az Edinburgh-i Egyetem infektológus professzora, Mark Woolhouse spekulációnak nevezte a fenti prognózisokat, szerinte egyelőre nem lehet megmondani, mennyire lesz súlyos a következő influenzajárvány.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.